Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD'nin yaptırım kararına Türkiye'den tepki yağdı

Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi aldığı gerekçesiyle ABD Hazine Bakanlığı'nın Türkiye'ye yaptırım kararına tepki yağdı.

ABD

ABD Hazine Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'e ve başkanlık ile bağlantılı 3 kişiye yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararına Türkiye'den tepki yağdı. 

"TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİNDE ABD'YE MAHKUM DEĞİL"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD'nin Türkiye'ye yönelik S-400 yaptırım kararına tepki gösterdi. Şentop, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yaptırım ne müttefiklikle ne de müttefiki yeniden kazanma iradesiyle bağdaşır. Savunma sanayiinde Türkiye'yi kendisine mahkum zanneden bir anlayış zamanın gerisinde kalmıştır." İfadelerine yer verdi.

Şentop, Türkiye'nin savunması için icap eden her adımı kararlılıkla atmaya devam edeceklerini vurguladı.

"YAPTIRIM KARARI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, ABD'nin yaptırım kararını eleştirerek, "ABD tarafından alınan yaptırım kararı, Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulusal çıkarlarımız ve savunma sanayimiz için attığımız adımlardaki kararlılığımızı daha da artıracaktır. Türkiye'nin dik duruşunu herhangi bir ülkenin yaptırım kararı etkileyemez. ABD'nin bu kararını kınıyor ve düştüğü bu yanlıştan bir an evvel dönmeye davet ediyoruz." dedi.

ŞAHSIMA ALINAN KARAR SAVUNMA SANAYİSİNİ ENGELLEMEYECEK

ABD'nin yaptırım kararı aldığı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tam bağımsız savunma sanayi hedefinde kararlı olduklarını dile getiren Demir, "Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan herhangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "KARARI KINIYOR VE REDDEDİYORUZ"

Dışişleri Bakanlığından da konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedariğimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz." denildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi;

Türkiye’yi zamanında S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullar herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir. Nitekim bizzat Başkan Trump da bir çok vesileyle bu konuda Türkiye’nin haklılığını teslim etmiştir.

Öte yandan, S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. Kaldı ki Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önermiştir.

Bu itibarla, ABD’nin konuyu iki müttefike yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki önerimizi kabul etmeyerek, tek taraflı yaptırımlara başvurması her türlü izandan yoksun bir davranıştır.

Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir.

Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

CHP: "YAPTIRIM KARARINI ELİNİZİN TERSİYLE İTİN"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ABD'nin Türkiye'ye karşı S-400 yaptırım kararını hatırlatarak, "CHP olarak hükümete diyoruz ki onları elinizin tersiyle itin. 'Hadi oradan.' deyin, zerre taviz vermeyin, minnet etmeyin, Türkiye'ye de hakaret ettirmeyin." diye konuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER