Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´ABD´NİN SURİYEDE´Kİ KİRLİ SIRRI: ESED İLE DEFACTO İTTİFAK´

Amerikalı yazar Gutman, "Hem Obama hem Trump yönetimi, bolca kanıta rağmen SDG´nin Kürt liderlerinin PKK´dan bağımsız olduğunu iddia etti. Suriye´nin kuzeyinde ve Afrin´de kontrolü elinde tutan Kürt unsurlar, PKK´nın Suriye´deki uzantılarıdır." dedi.

´ABD´NİN SURİYEDE´Kİ KİRLİ SIRRI: ESED İLE DEFACTO İTTİFAK´

 Amerikalı yazar Roy Gutman, Suriye´nin kuzeyindeki PYD/PKK yapılanmasıyla ilgili olarak, "Hem Obama hem de Trump yönetimi, bolca kanıta rağmen SDG´nin üst düzey Kürt liderlerinin PKK´dan bağımsız olduğunu iddia etti. Suriye´nin kuzeyinde ve Afrin´de kontrolü elinde tutan Kürt unsurlar, PKK´nın Suriye´deki uzantılarıdır. Amerikan ordusunun isteğiyle adını YPG´den SDG´ye çevirmiştir ve bu yapı altındaki tüm unsurlar, Kandil´de yerleşik PKK liderliğine hesap vermektedir." değerlendirmesini yaptı.

Gutman´ın ABD´de yayın yapan Daily Beast adlı haber portalında "ABD´nin Suriye´deki kirli sırrı: Esed ile de facto ittifak" başlıklı bir makalesi yayımlandı.

"PYD/YPG yapılanması PKK´nın Suriye kolu"

Makalesinde ABD´nin PYD/PKK ile iş birliği üzerinden dolaylı olarak Beşşar Esed rejimi ile iş birliği yaptığını ifade eden Gutman, ABD´nin PKK´dan ayrı bir yapı olarak lanse etmeye çalıştığı PYD/YPG yapılanmasının ise açık bir şekilde "PKK´nın Suriye kolu" olduğunu vurguladı.

Gutman, Afrin operasyonuyla birlikte sıkışan PYD/PKK unsurları için, "ABD´nin Suriye´de DEAŞ´a karşı beraber çalıştığı Kürt güçler Türkiye ile meydan muharebesine girişti ve yardım için şimdi gözünü Şam rejimine çevirdi." değerlendirmesini yaptı.

PYD/PKK ile Esed arasındaki iş birliği

Türkiye´nin Afrin operasyonunun, Pentagon´un uzunca bir süredir örtmeye çalıştığı bir gerçeği ortaya çıkardığını kaydeden Gutman, "ABD´nin DEAŞ´la mücadelede sırtını yasladığı Kürtlerin öncülüğündeki SDG, Beşşar Esed rejimi ile iş birliği yapıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye´nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı kapsamında her geçen gün Afrin´de yeni alanları PYD/PKK unsurlarından aldığını belirten Gutman, tam da bu noktada SDG adını kullanan PYD/PKK´nın Esed rejiminden yardım istediğini ifade etti.

Suriye´nin diğer bölgelerindeki SDG unsurlarının Afrin´e kaydığını vurgulayan Gutman, buna rağmen SDG militanlarının kayda değer bir başarı elde etmekten çok uzak olduklarını belirtti.

"Kandil´deki PKK liderliğine hesap veriyorlar"

Gutman makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hem Obama hem de Trump yönetimi, bolca kanıta rağmen SDG´nin üst düzey Kürt liderlerinin PKK´dan bağımsız olduğunu iddia etti. ABD yönetimi, SDG´nin farklı varyasyonları olduğunu savunabilmek için gerçeğin kendisine karşı sesini kısmak zorunda kaldı. Suriye´nin kuzeyinde ve Afrin´de kontrolü elinde tutan Kürt unsurlar, PKK´nın Suriye´deki uzantılarıdır. Amerikan ordusunun isteğiyle adını YPG´den SDG´ye çevirmiştir ve bu yapı altındaki tüm unsurlar, Kandil´de yerleşik PKK liderliğine hesap vermektedir."

Gutman, 2012 yılında Esed rejiminin anahtar teslim bir şekilde Suriye´nin kuzeyindeki birçok bölgeyi Kürt unsurlara verdiğine dikkat çekerek, PKK/PYD ile Esed rejimi arasındaki eski iş birliğine dikkati çekti.

"Mini totaliter devlet"

PYD´nin Suriye´nin kuzeyindeki kentlerde siyasi iktidarını sağlamak için her şeyi yaptığını kaydeden Gutman, "PYD kontrolü altındaki bölgelerden en az yarım milyon kişi Irak´ın kuzeyine, yüz binlercesi de Türkiye ve Doğu Avrupa´ya kaçtı. Hatta Obama döneminde görev yapan eski bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, PYD kontrolündeki yönetimi ´mini totaliter devlet´ sözleriyle nitelendirmişti." değerlendirmesinde bulundu.

Gutman ayrıca, PYD ile Esed rejimi arasındaki iş birliğine dair, "Esed rejimi de PYD´ye döndü çünkü sadece PYD (Suriye genelindeki) ulusal kalkışmaya katılmaya istekli Kürtleri bastırmaya gönüllü olmuştu." yorumunu da yaptı.

"ABD kendini Esed rejimiyle yan yana koydu"

Gutman, Afrin´deki PYD/PKK unsurlarının Türkiye için nasıl bir tehdit oluşturduğunu "Son iki hafta içinde Afrin´deki SDG unsurlarından Türk yerleşim birimlerine 83 roket ve havan topu atılmış durumda ve bunlardan dolayı, biri Suriyeli mülteci toplam 7 sivil hayatını kaybetti." sözleriyle betimledi.

Türkiye´nin Afrin operasyonunun haklı gerekçelere dayandığını belirten Gutman, ABD´nin bölgedeki ittifak ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğine işaret etti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER