Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´nin Kerkük´teki askeri üssünü genişleteceği iddia edildi

ABD´nin Suriye´den çekilecek askerlerine hazırlık için Irak´ın Kerkük kentinde bulunan K1 Askeri Üssü´nü genişleteceği iddia edildi.

ABD´nin Kerkük´teki askeri üssünü genişleteceği iddia edildi

Eski Irak Milletvekili Şahavan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin Kerkük´teki K1 Askeri Üssü´nü genişleteceğini ileri sürdü.

ABD askerlerinin söz konusu üssün kapasitesini artırmayı planladığını söyleyen Abdullah, "Üssün genişletilmesiyle daha fazla Amerikan askeri oraya konuşlanacak." dedi.

Abdullah, askeri hareketliliğin sadece Kerkük´ün K1 Üssü´nde yaşanmadığını, Enbar vilayetindeki Aynü´l Esed Üssü ile Salahaddin ve Irak-Suriye sınırında da ABD´nin askeri hareketliliğinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Bir grup ABD askerinin Kerkük´e geldiği iddiası

Öte yandan Kerkük İl Meclis Üyesi Muhammed Kemal ise bir grup ABD askerinin Kerkük´e geldiği iddiasına ilişkin, "ABD askerlerinin Kerkük´e gelerek K1 Üssü´nde konuşlandığını biliyoruz ancak hangi amaçla geldiklerini bilmiyoruz." diye konuştu.

Kemal, "Son zamanda DEAŞ´ın il sınırındaki eylemleri arttı ve Irak güçleri bu durumu kontrol edemiyor. Bu konuda ABD askerlerinin gelmesini olumlu karşılıyoruz." ifadesini kullandı.

ABD´nin Irak´taki askeri üsleri

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003´te Irak´ı işgal eden ABD´nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. ABD, 2011´de Irak´tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD´nin Irak´ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

ABD başkent Bağdat´ta Uluslararası Bağdat Havalimanı´daki Victory Askeri Üssü´nün yanı sıra buranın Taci bölgesinde de eğitim amaçlı olan Taci Askeri Üssü´ne sahip. Ülkenin batısındaki Enbar´da Habaniyye ve Aynü´l Esed adlı iki askeri üssü daha bulunan ABD, özellikle 2014 yazında DEAŞ saldırıları sırasında bu üsleri aktif şekilde kullanmaya başlamıştı.

Amerikan askerleri, Salahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü´nü de kullanıyor.

Irak´ı işgal eden ABD, Kerkük´teki K1 Askeri Üssü´nün yanı sıra ülkenin ikinci büyük kenti Musul´da da askeri üslerle varlık gösteriyor. ABD güçleri Musul´da Kayarra (Geyyara) Askeri Üssü´nde bulunuyor.

Trump´ın askerlerini Suriye´den çekme kararının ardından gündeme gelen Erbil´deki Harir Hava Üssü de ABD güçlerinin bulunduğu üsler arasında yer alıyor. ABD´nin Uluslararası Erbil Havalimanı´nında da bir askeri üssü söz konusu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER