Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB´den Türkiye´ye Doğu Akdeniz tehdidi

AB liderleri Brüksel´de bir araya geldi. Birçok konunun değerlendirildiği toplantıda Doğu Akdeniz´de yaşanan son gelişmeler de masaya yatırıldı.

AB´den Türkiye´ye Doğu Akdeniz tehdidi

Avrupa Birliği (AB) liderleri iki gün sürecek zirve için dün Brüksel´de bir araya geldi. Küresel güvenlik, iklim değişikliği gibi meselelerin masaya yatırılacağı toplantıda Doğu Akdeniz´de yaşanan son gelişmeler de değerlendirildi.

İlk günkü oturumun ardından kabul edilen sonuç bildirgesinde Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de yürüttüğü sondaj faaliyetleri "yasadışı" olarak nitelendirildi ve bundan duyulan endişe dile getirildi.
Türkiye´nin söz konusu faaliyetlerinin AB-Türkiye ilişkilerini olumsuz etkilediği belirtilen bildirgede, Türkiye´ye "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin (GKRY) egemenlik haklarına saygı duyması" çağrısında bulunuldu.

Bildirgede, süreci yakından izleyecek olan AB Konseyi´nin, Komisyon´a "gecikmesizin uygun tedbirlerin alınması için seçenekler sunma"davetinde bulunacağı vurgulandı.

AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Claude Juncker ise basın toplantısında medya mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Kesimi) tam dayanışma halindeyiz. Türkiye´nin Kıbrıs´a ait sularda yaptığı şey, tamamen kabul edilemezdir. Komisyon, bu çatışma söz konusu olduğunda, gerekli tedbirleri almak için yetkilendirilmişti. Ve bunlar hafif tedbirler olmayacaktır" dedi.

TÜRKİYE´DEN ÇOK SERT TEPKİ

Türkiye, AB´nin iddialarına geçen günlerde yaptığı açıklama ile sert tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, "AB´nin bu taraflı ve gerçeklerden kopuk tavrını değiştirmeye davet ediyoruz. Türkiye bütün çevre denizlerinde olduğu gibi Ege ve Doğu Akdeniz´de de barış ve istikrardan yana olagelmiştir. Doğu Akdeniz´de Türkiye´nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin meşru hakları ve çıkarları hilafına adım atanlar, Doğu Akdeniz´de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye´yi bölgede yok saymaya kalkışanlar, bu amaçlarına asla ulaşamayacaklar" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: Ajanslar



Anahtar Kelimeler: Türkiye Doğu Akdeniz tehdidi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER