Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD'den savaş ilanı gibi infaz

Tahran’ın “Suçluları acı bir intikam bekliyor” tehdidine karşılık olarak Trump “İran savaş kazanamadı ama hiç müzakere kaybetmedi” cevabını verdi.

ABD

ABD ile İran arasında uzun süredir Irak üzerinden süren gerilimde kırmızı çizgi aşıldı. İran’da rejimin iki numaralı ismi, Tahran’ın bütün dünyadaki operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Bağdat’ta aracına düzenlenen bir hava saldırısı ile hayatını kaybetti. Saldırıda Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in ve bir yöneticinin daha öldürüldüğü bildirildi. Amerikan AP haber ajansına konuşan Iraklı üst düzey yetkililer de Haşdi Şabii’nin havalimanı protokol görevlisi Muhammed Rıza dahil 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İran Devrim Muhfaızları’ndan yapılan açıklamada da aynı saldırad 4 subayın da öldüğünü açıkladı.  

Iraklı yetkililer, el-Mühendis’in Bağdat Havaalanına Süleymani’yi karşılamak için bir konvoyla geldiğini ve saldırının ise havaalanının kargo kısmına İranlı komutanın karşılandığı yerde yapıldığını kaydetti.  

Saldırıyı dünyaya ilk duyuran ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) oldu.  

Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı ile düzenlenen operasyonda İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü açıkladı. Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada “ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır.” ifadeleri kullanıldı. Süleymani ve Kudüs Gücü’nün yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, “General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planı yapıyordu” saptaması dikkati çekti.    

20-01/04/3.jpg   

Pentagon, Irak’ta olayların kontrole çıkmaya başladığı Kerkü’teki K-1 Üssü’ne düzenlenen saldırıdan da Kasimi’nin sorumlu olduğunu iddia etti. Söz konusu saldırıda ABD ordusu için çalışan sivil bir görevli hayatını kaybemişti. Bu olayın ardından ABD, Haşdi Şabii içinde 46 ve 47’in taburlar olarak Irak ordusuna bağlı görev yapan Irak Hizbullahı’na ait 5 ayrı üssü hava saldırıları ile vurmuştu. Çok sayıda milisin öldüğü saldırıların ardından binlerce Iraklı ABD’nin Bağdat büyükelçiliğini kuşatmış, duvarları yakmış elçilik binasına girmeye çalışmıştı.  

20-01/04/1.jpg

İKİ HELİKOPTER, PREDATÖR VE UÇAKLAR: Saldırının nasıl yapıldığı konusunda da tam bir kesinlik bulunmuyor. Görgü tanıkları saldırı esnasında havaalanı etrafında ABD’ye ait iki Apaçi tipi saldırı helikopteri ile Predatör tipi silahlı İHA ve savaş uçağı hareketliliğini bildiriyor. Yine görgü tanıklıklarının ifadesine göre Kasim’iy öldüren füzeler helikopterlerden ateşlendi.  

LÜBNAN’DAN GELİYORDU YÜZÜKTEN TESPİT: Lübnan’dan geldiği belirtilen Kasimi ile beraberindekileri havaalanında iki ayra araç bekliyordu. Muhandis ve Kasimi’nin bulunduğu araçların ikisi de vuruldu. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Iraklı yetkililer, Süleymani’nin cesedinin paramparça olduğunu ancak İranlı generalin yüzüğünden tespit edildiğini belirtti. 

IRAK MECLİS’İ ABD VARLIĞINI GÖRÜŞECEK: Saldırının duyulmasının ardından Bağdat ve Tahran’dan ABD’ye büyük öfke mesajları yağdı. Aylardır süren gösteriler nedeniyle görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkesinin egemenliğini ihlal olduğunu belirterek, saldırıyla “Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilinin ateşlendiğini savundu. Irak Meclisi’de ABD’nin ülkedeki varlığını görüşmek üzere bugün olağanüstü gündemle toplanacak.  

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: ' savaş ilanı infaz

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER