Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´den vize kriziyle ilgili flaş açıklama

Vize yasağının kaldırılmasıyla ilgili açıklama geldi

ABD´den vize kriziyle ilgili flaş açıklama

Türk vatandaşlarına vize yasağında sürpriz bir adım atan ABD´nin Ankara Büyükelçiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada ABD konsolosluk görevlisinin tutuklanmasıyla başlayan krizinin nasıl aşıldığına ilişkin detaylara yer verildi. Açıklamada "Türk hükümetinin tutuklama ve gözaltılardan önce bilgi vereceği" vurgulandı.

ABD Türk vatandaşlarına uyguladığı vize yasağında sürpriz adım attı. Başbakan Binali Yıldırım´ın 8 Kasım´da başlayacak ziyareti öncesi vize başvuruları kısıtlı olarak kabul edilmeye başlandı. 

ABD Büyükelçiliği´nin Vize Bilgi Servisi´nin vize başvurusu yapan Türk vatandaşlarına mail olarak gğönderdiği mesajda şu bilgilere yer verildi: 

"Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye´deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır. ABD´ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir. Bazı durumlarda acil randevu alınabilir. Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz. Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi"

Gündeme bomba gibi düşen bu son dakika haberinin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada vize krizinin nasıl aşıldığına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada ABD vatandaşlarına yönelik tutuklama ya da gözaltı işlemlerinden önce bilgi verilmesi konusunda Türk hükümetinden ´üst düzeyde´ güvence alındığı belirtildi. Açıklamanın tam metni şöyle: 

17-11/06/5a0088417af50748e402aa88.jpg

YILDIRIM´IN ZİYARETİNDEN ÖNCE SÜRPRİZ ADIM

ABD İstanbul Başkonsulosluğu´nda görevli Metin Topuz´un FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından, Washington Türk vatandaşlarına yönelik vize ambargosu başlatmış, Ankara da aynı şekilde Amerikan vatandaşlarına sınırda vize uygulamasını süresiz askıya almıştı. Krizin çözümü için ABD´den bir heyet Türkiye´ye gelmişti. Metin Topuz´un serbest bırakılmasını ya da hakkındaki suçlamalarla ilgili kanıtların sunulmasını isteyen ABD heyeti ile Türk tarafından ´olumlu gelişmeler var´ açıklaması yapılmıştı. 

Başbakan Binali Yıldırım´ın 8 Kasım´da başlayacak kritik ABD ziyareti öncesinde Washington yönetiminin vize krizinde yumuşama adımı atması jest olarak yorumlandı. 

VİZE KRİZİ NASIL BAŞLADI?

FETÖ´nün 17/25 Aralık kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, ABD´nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz´un, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca Topuz, ´´Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs´´, ´´casusluk´´ ve ´´Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs´´ suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı konuya tepki göstermişti. Türk Dışışileri Bakanlığı da Topuz´la ilgili olarak "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğu´nun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir" açıklamasını yapmıştı.

9 Ekim´de ABD´nin Türkiye´deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıkladı. Türkiye´nin Washington Büyükelçiliği de ?ABD´deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır? açıklaması yaptı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER