Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´deki ´Beyaz Irkçı´ Saldırılar Terörizm Tartışmasını Alevlendirdi

ABD´de sadece iki günde 29 kişinin hayatına mal olan "beyaz ırkçı" saldırılar, bu tür olayların "terörizm" kapsamında değerlendirilmesi tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

ABD´deki ´Beyaz Irkçı´ Saldırılar Terörizm Tartışmasını Alevlendirdi

ABD´nin Teksas ve Ohio eyaletlerinde art arda düzenlenen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği iki silahlı saldırı, "beyaz ırkçı" saldırıların terörizm kapsamında değerlendirilmesi tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

ABD´de 24 saat içinde El Paso ve Dayton kentlerinde düzenlenen, 29 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı saldırılar terörizm tartışmalarını tetiklerken "esnek" silah yasalarına tepki yağdı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ve ülkedeki "hafif" silah yasalarına yoğun eleştiriler gündemi belirlerken Trump´ın saldırılar sonrasındaki açıklamaları kamuoyunu tatmin etmedi.

Ülke gündeminde sürekli yer tutan "beyaz ırkçı" saldırıların son ikisi, kamuoyunda bu tür saldırıların "terörizm" olarak nitelendirilmesi gerektiği tezini güçlendirdi.

11 Eylül´den sonra asıl tehdit "iç terör"

Amerikan Foreign Affairs dergisinin ABD´deki silahlı saldırılarla ilgili güncel bir çalışması, 11 Eylül´ün ardından ülkede düzenlenen silahlı saldırılarda ölen kişi sayısı ve saldırı nedenlerine bakıldığında asıl tehdidin "iç terör" olduğunu ortaya koydu.

"Amerika´daki gerçek terör tehdidi" başlıklı özel dosya habere göre, ülkede, 11 Eylül´den sonra yaşanan ve çok sayıda kişinin vurularak öldürüldüğü yüzlerce silahlı saldırının birkaçı hariç hepsi ülke içi kaynaklı.

Ayrıca bu saldırıların önemli bir bölümündeki "beyaz ırkçı", "İslamofobik" veya "Yahudileri hedef alan" saldırı motivasyonu, Washington´ın "iç terör" olarak nitelendirmesi gereken bir başlık olarak öne çıktı.

FBI´ın "terörizm" tanımına uyuyor

ABD medyasında, saldırganların sosyal medya hesaplarından yaptıkları nefret içerikli ve beyaz ırkçılığa ilişkin paylaşımları ve saldırı tarzlarının, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yapılan "terörizm" tanımlamasına uyduğu vurgulandı.

Her iki ırkçı saldırı da daha önce ABD´de benzerleri çokça yaşanan silahlı saldırıların sadece son örnekleri olurken, beyaz ırkçı saldırıların terör şemsiyesi altında ele alınması gerektiği tezini güçlendiren iki örnek olarak kayıtlara geçti.

"Trump, şiddete yol açan beyaz üstünlüğüne ilişkin teorileri körüklüyor"

Amerikan hukuk kuruluşu Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (Southern Poverty Law Center) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkede artan silahlı saldırıların, Trump´ın başkanlık sürecindeki "ırkçı" ifadelerle direkt ilişkisi olduğu belirtildi.

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER