Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD: PKK Şengal’den çıkmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu’dan Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı Joey Hood, “Şengal, PKK de dahil silahlı gruplardan temizlenebilir ve kentte halk tarafından kabul görecek bir sivil yönetim kurulabilir” diye konuştu.

ABD: PKK Şengal’den çıkmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu’dan Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı Joey Hood, “Şengal, PKK de dahil silahlı gruplardan temizlenebilir ve kentte halk tarafından kabul görecek bir sivil yönetim kurulabilir” açıklaması yaparken, Ezidxan Güçleri Komutanı Haydar Şeşo bunun önemli ve ciddi bir adım olduğunu söyledi.

19 Ağustos'ta Washington'da yapılan ABD-Irak görüşmelerine ilişkin olarak video konferans yöntemiyle bir basın toplantısı düzenleyen Hood, Washington'un Şengal’de bir sivil yönetim kurulması için Ankara ve Bağdat'a ortak çalışma yürütmelerini önerdiğini söyledi.

“Şengal, PKK de dahil silahlı gruplardan temizlenebilir” diyen Hood, şöyle devam etti:

"Kürdistan Bölgesi, Irak merkezi hükümeti ve Türkiye, ABD'nin ve diğer koalisyon ülkelerinin danışmanlığı ve desteğiyle birlikte çalışma yürütebilir. Bunun sonucunda Şengal gibi yerler, PKK de dahil silahlı gruplardan temizlenebilir ve halkın refahına çalışacak ve bu yerlerde halk tarafından kabul görecek bir sivil yönetim kurulabilir."

Bu konuyu tüm taraflarla üst düzeyde istişare ettiklerini belirten Hood, çözüm sürecinin başlaması için Şengal’den daha güzel bir yer bulunmadığını kaydetti.

Konuyla ilgili K24’e konuşan Ezidxan Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, bunun önemli ve ciddi bir adım olduğunu belirterek, “Daha önce de buna benzer açıklamalar yapıldı ancak ABD’nin bunu böyle açık ve net bir şekilde dile getirmesi yeni bir durum” dedi.

Bu konuda ciddi adımlar atılmasını beklediklerini vurgulayan Haydar Şeşo, “Şengal’in siyasi hesapların görüldüğü bir yere dönüşmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ABD’nin söz konusu adımına destek olmasını umduklarını söyleyen Şeşo, “Şengal bu tür çatışmalardan uzak tutulmalı ve Afrin’e dönüştürülmemeli” dedi.

“ABD gerçekten isterse Şengal meselesini birkaç saat içinde çözebilir” diyen Şeşo, şunları kaydetti:

“Irak hükümetinden de bazı taraflar, ‘PKK Şengal’den çıksın’ diyor ancak bir örnek vermek istiyorum. Irak hükümetinden bir yetkili dün Şengal’de bir toplantı yaptı. PKK’nin Şengal’den çıkması gerektiğini belirtiyor ancak PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) yetkilileri de toplantıya katılıyor. Haşdi Şabi’nin bir parçası olduklarını söylüyorlar. Irak hükümeti bu planları Haşdi Şabi’ye bağlarsa bir çözüm olmaz. ABD bu konuda ciddiyse bunu Irak hükümetinden ciddi bir şekilde talep etmeli.”



Anahtar Kelimeler: : Şengal’ çıkmalı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER