Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD İLE AVRUPA ARASINDA DAİŞ ANLAŞMAZLIĞI

Yabancı uyruklu terör örgütü DAİŞ mensuplarıyla ilgili ABD ve Avrupalı yetkililer arasında yapılan toplantıda anlaşmazlık çıktı.

ABD İLE AVRUPA ARASINDA DAİŞ ANLAŞMAZLIĞI

Yabancı uyruklu terör örgütü DAİŞ mensuplarıyla ilgili ABD ve Avrupalı yetkililer arasında yapılan toplantıda anlaşmazlık çıktı.

Washington'da dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantıya, 30’dan fazla ülkenin yetkilileri katıldı.

Toplantıda, DAİŞ'le mücadele amacıyla kurulan Uluslararası Koalisyon’un Avrupalı üyelerine seslenen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, üyelerin, vatandaşı olan silahlı kişileri geri alması ve yargı karşısına çıkarması gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörlüğü görevini yürüten Nathan Sales de "ABD'nin, bu sorunu onlar adına çözmesini kimse beklememeli" dedi.

FRANSA: IRAK'TA YARGILANSINLAR

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, toplantı sonrası medyaya, yabancı uyruklu örgüt mensuplarının "Suçu işledikleri yere olabilecek en yakın yerde adalet önüne çıkarılması gerektiği" görüşünü savundu.

Hükümetinin pozisyonunu açıklayan Le Drian, DAİŞ mensuplarının büyük çoğunluğunun Irak ve Suriyeli olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörü Sales ise görüş ayrılığının altını çizerek, "ABD, Irak'ın omuzlarına böyle bir yükü yüklemenin uygunsuz olduğunu düşünüyor. Özellikle de söz konusu örgüt mensupları Avrupalıyken" dedi.

Nathan Sales, Fransa'nın teklifi ile ilgili, "Irak'ın onların problemini çözmesini beklemeleri sorumsuzluktur. Hala fırsat varken, hızla bu savaşçıların ilgili ülkeler tarafından geri alınmaları gerektiği görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

Aralarında Fransa ve İngiltere'nin de olduğu birçok Avrupa ülkesi, geri dönüşleri engellemek için vatandaşlık iptali yoluna gidiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerine, ele geçirilen DAİŞ mensubu vatandaşlarını geri kabul etmeleri ve Irak ile Suriye'deki altyapının restore edilmesi için finansal sorumluluk almaları çağrısında bulunmuştu.

Konu, Beyaz Saray'daki görüşmede de gündeme gelmiş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 bin 200 DAİŞ mensubunun Türkiye'nin elinde bulunduğunu söylemişti.

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa ülkelerinin DAİŞ mensuplarını vatandaşlıktan çıkarmaya başlaması için, "bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir" demişti



Anahtar Kelimeler: AVRUPA ARASINDA ANLAŞMAZLIĞI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER