Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD, fonladığı gazetecileri yüz üstü bıraktı

ABD, finanse ettiği yüzden fazla gazeteci ve ailesinin Afganistan'dan tahliyesini gerçekleştirmedi. İşgal süresince ABD adına propaganda ve yayın yapan gazeteciler kendi kaderine terk etti.

ABD, fonladığı gazetecileri yüz üstü bıraktı

ABD Afganistan’da finanse ettiği yüzden fazla gazeteci ve ailesinin tahliyesini gerçekleştirmedi. İşgal süresince ABD adına propaganda ve yayın yapan gazetecilerin kaderine terkedilmesi, ABD’nin “kullan-at” politikasının son örneği oldu.

Afganistan’da 20 yıllık işgali fiyaskoyla neticelenen ABD yönetiminin, ülkede kendisi adına çalışan yüz gazeteci ve ailelerini geride bırakarak kaderine terk ettiği ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin haberine göre ABD Kongre Üyeleri, Başkan Joe Biden yönetimini, gazetecilerin ve ailelerinin tahliyesi için defalarca kez uyardı fakat Washington tahliyeleri gerçekleştirmedi. Geride bırakılan personeller arasında, yıllardır Afganistan’da ABD işgalini meşrulaştıran propagandalara hizmet eden basın personelleri de bulunuyor.

Kaderlerine terk etti

ABD yönetimi, 20 yıllık işgal süresince Afganistan’da finanse ettiği yüzden fazla basın personelini tahliye etmeyerek geride bıraktı. Geçtiğimiz Pazar günü, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin tahliye için öncelik verdiği tüm grupları transfer ettiğini açıklamıştı. Beyaz Saray’ın ülkede yıllardır işgalini meşrulaştıracak zemini yaratması için görev verdiği gazetecileri yüz üstü bırakması, bir kez daha ABD’ye güvenilmeyeceğini gün yüzüne çıkardı.

Uyarılara kulak asmadı

ABD Kongre üyeleri Afganistan’da Washington yönetiminin finanse ettiği ABD Küresel Medya Ajansı (USAGM) çatısı altında, bölgede hizmet veren kurulaşlarda çalışan 600 gazeteci, basın personeli ve müteahhitin tahliyesi için Biden’ı ve ekibini defalarca kez uyardı. Fakat ABD, uyarılara rağmen bu kişileri tahliye etmedi. 23 Ağustos’ta USAGM Başkan vekili Kelu Chao, Biden’ı gazetecilerin ve personelin hala havaalanına girmeyi başaramadığı konusunda uyardı. 25 Ağustos’ta 67 milletvekilinden oluşan bir grup, Biden’ın çok geç olmadan USAGM çalışanlarına ve bölgedeki gazetecilere odaklanmasını isteyen özel bir mektup yazdı.

Günlerce kapıda beklediler

Ülkede kalan 600 kişi arasında ABD’nin fonladığı Amerika’nın Sesi (VOA) ve Özgür Avrupa Radyosu (RFE) için çalışan ve Beyaz Saray yönetiminin Afganistan’da türlü türlü progandasını halka servis eden yüzden fazla basın personeli de bulunuyor. RFE Başkanı Jamie Fly’ın konuyla ilgili verdiği demeçte, RFE gazetecileri ve ailelerinin ilk günlerden itibaren bölgede olduğunu, günlerce kapıların dışında havaalanından içeri alınıp tahliye edilmeyi beklediklerini fakat içeri girmeyi başaramadıklarını ifade etti. Fly, gazetecilerin bölgede hayati risklerinin olduğunu ve mahsur kaldıklarını vurguladı. 2016 yılından bu yana ülkede 4 RFE personeli gazeteci öldürüldü.

Biden’ı kurtaran Afgan da alınmadı

Afganistan’da kendisi adına çalışmış personeli geride bırakmasıyla eleştirilen Başkan Joe Biden, 2008 yılında hayatını kurtaran ekipte olan Afgan tercümanı da tahliye etmedi. Wall Street Journal’ın haberine göre, 2008 yılında kar fırtınasına yakalanan ve o dönem senatör olan Joe Biden, John Kerry ve Chuck Hagel’i kurtarma operasyonuna katılan Afgan tercüman Muhammed, Afganistan’da bırakıldı. Muhammed, Bİden’a seslenerek “Sayın Başkan, beni burada unutmayın” dedi. Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Özel Göçmen Vizesi için başvuran Muhammed, kayıtları kaybedildiği için ülkeden çıkamadı.



Anahtar Kelimeler: fonladığı gazetecileri bıraktı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER