Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO: TÜRKİYE'NİN DOĞU AKDENİZ'DEKİ SONDAJ FAALİYETLERİ YASA DIŞI, HİÇBİR ÜLKE AVRUPA'YI REHİN ALAMAZ

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında yaşanan sondaj gerilimine ilişkin açıklamasında Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri için 'yasa dışı' dedi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO: TÜRKİYE

Pompeo'nun açıklamaları, Miçotakis'in gerilimin önlenmesi amacıyla ABD'den 'yardım istemesi' üzerine geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD-Yunanistan arasında 1990 Savunma İşbirliği Protokolü'nün (MDCA) yenilenmesi için Atina'ydı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Pompeo'dan, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki doğal gaz sondaj geriliminin sona erdirilmesi için yardım istedi ve Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin 'Kıbrıs'ın egemenlik haklarını alenen ihlal ettiğini' söyledi.

Miçotakis, "ABD'nin Doğu Akdeniz bölgesinde özel çıkarı var. Kıbrıs sadece gayet açık olan uluslararası hukukun uygulanmasını istiyor. ABD'nin olumlu katkısının bölgede daha verimli bir işbirliği ve yapıcı bir nihali oluşuma öncülük edeceğini umuyorum" dedi.

Pompeo: Hiçbir ülke Avrupa'yı rehin alamaz

Pompeo ise Miçotakis'in bu sözlerine doğrudan yanıt vermedi ama daha sonra düzenlediği basın toplantısında 'Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin kabul edilemeyeceğini' söyledi.

Reuters'ın haberine göre Pompeo, Doğu Akdeniz'in enerji kaynaklarının keşfinde 'uluslararası kuralların geçerli olduğunu' belirtip "Hiçbir ülke Avrupa'yı rehin alamaz. Türklere, yasa dışı sondajın kabul edilemeyeceğini söyledik. faaliyetlerin yasal yürütüldüğünden emin olmak için gerekli diplomatik adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz" dedi.

Pompeo, "(Gerilimi) azaltma ve karşılıklı uzlaşının sağlanacağı çözümler bulma amacıyla tarafların, herkesin bir araya gelmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

ABD Dışileri Bakanı ayrıca Washington'un Doğu Akdeniz'de Yunanistan-Mısır-İsrail arasındaki enerji işbirliğine destek verdiğini ve enerji piyasasasına 'serbest ekonomi kuralları çerçevesinde dahil olmayı arzu ettiğini' de söyledi.

Yavuz sondaj gemisi Kıbrıs açıklarında demirli

Doğu Akdeniz'deki ihtilaflı parseller

Image captionDoğu Akdeniz'deki ihtilaflı parseller

Kıbrıs Cumhuriyeti de Türkiye'nin hidrokarbon arama faaliyetleri kapsamında sondaj gemisi Yavuz'un yeniden Doğu Akdeniz'e gönderileceği açıklamasına tepki gösterip Ankara'nın bu kararla 'gerilimi ciddi bir şekilde artırdığı' açıklaması yapmıştı.

Yavuz sondaj gemisinin yeniden Doğu Akdeniz'e gönderildiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez duyurmuştu.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER