Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD CAATSA yaptırımına hazırlanıyor! Pompeo ikna etti Trump imzaladı!

Avrupa liderlerinin Türkiye'ye Doğu Akdeniz yaptırımlarını genişletme kararının ardından ABD de yaptırıma hazırlanıyor. İddialara göre Donald Trump Türkiye'ye yaptırım paketine imza attı.

ABD CAATSA yaptırımına hazırlanıyor! Pompeo ikna etti Trump imzaladı!

Avrupa Birliği Liderler Konseyi'nin Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de uyguladığı yaptırımları genişletme kararı almasından sonra ABD de yaptırıma hazırlandığı iddia edildi. Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye yaptırım maddelerini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) ABD Kongresi tarafından kabul edildi. Başka gerekçelerle de olsa yasayı veto etme tehdidinde bulunan ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yaptırım paketini imzaladığı iddia edildi. ABD Başkanlığı döneminde Türkiye'ye karşı yaptırımlara sıcak bakmayan Trump'ın düşüncelerini ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun değiştirdiği öne sürüldü.

TRUMP İMZALADI

ABD Başkanı Donald Trump Başkanlığı süresince Türkiye'ye karşı yaptırım kararı almadı. Daha önce de Türkiye’ye yaptırımı da öngören 740 milyar dolarlık NDAA savunma bütçe yasasına onay vermeyeceğini ve veto edeceğini belirten Trump, “Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin, oldukça zayıf olan ve benim veto edeceğim Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na (NDAA) ‘hayır' oyu vereceğini umuyorum” ifadesini kullanmıştı. 

TRUMP'I POMPEO İKNA ETTİ

Ancak Amerikan ekonomi gazetesi Bloomberg’in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, bu düşüncesinden vazgeçti. Bloomberg’in haberine göre gazeteye konuşan iki kaynak, Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimleri sonucunda Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi aldığı için yaptırım uygulanmasını öngören tedbir paketini imzaladığını duyurdu. Daha önce Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye'ye gelmesine rağmen hiçbir Türk yetkili ile görüşmemesi tartışmalara neden olmuştu.

BEYAZ SARAY SESSİZ

Beyaz Saray’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, Bloomberg’e konuşan kaynaklar yaptırımların kime uygulanacağı ve kapsamı hakkında bilgi vermedi. Ancak yaptırımların ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası ( CAATSA) kapsamında uygulanacağı belirtildi.

FT'DE YAPTIRIMI GÖRDÜ

Londra merkezli ekonomi gazetesi Financial Times da Türkiye'ye yaptırım haberini gördü. Bloomberg gazetesinden alıntı yapan Financial Times konuyla ilgili konuşan iki kaynağa göre Trump yönetiminin Rusya'nın S-400 füze savunma sistemini satın alması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamayı planladığını yazdı. Gazeteye konuşan kaynağa göre yaptırımların muhtemelen Cuma günü ilan edileceği belirtildi. İlan edilen yaptırımların ABD-Türkiye askeri ilişkilerine ciddi zarar vermekten kaçınılarak Kongre'yi yatıştırmak için "olabildiğince hafif" olacak şekilde tasarlandığını iddia ediliyor.

REUTERS YAPTIRIMA İLİŞKİN DETAY VERDİ

Trump'ın Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımı uygulayacağı yönde haberler çıkmasının ardından Reuters haber ajansı, yaptırımlara ilişkin detayları paylaştı. İkisi ABD'li olmak üzere toplam dört kaynaktan elde edilen bilgilerle haberi aktaran Reuters'e göre, CAATSA Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir'e uygulanacak.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise “Yaptırımlar sonuç vermez. Ters etki yapar. İlişkilere zarar verir. Türkiye bu sorunların diplomasi ve müzakere yoluyla çözümünden yanadır. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyiz” dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER