Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD baskısı sonuç verdi: İsrail yeni yerleşimleri geçici olarak durdurdu

Karar Netanyahu'nun parti toplantısından sızdı

ABD baskısı sonuç verdi: İsrail yeni yerleşimleri geçici olarak durdurdu

İsrail'in, Batı Şeria'daki yeni yerleşim yerlerinin inşaatını geçici olarak durdurduğu bildirildi.

Ülkenin önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, söz konusu gelişmeyi Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un üyeleriyle pazartesi günü düzenlediği toplantıdan sızan bilgilere dayandırdı.

Buna göre Netanyahu, Batı Şeria'da yeni yerleşim yerlerinin yasallaştırılmasına yönelik çalışmaların birkaç ayılığına durdurulduğunu söyledi. İsrail lideri, söz konusu kararın ABD Başkanı Joe Biden'a iletildiğini de belirtti.

Ayrıca haberde Netanyahu'nun, Batı Şeria'daki yerleşim yerlerine yönelik yasallaştırma kararlarının üç ayda bir verildiğine dikkat çekerek, aslında bu hamleyle herhangi bir geri adım atmadığını savunduğu da aktarıldı.

Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria'da geçen hafta yasallaştırılan 9 yerleşim yeriyle ilgili inşaat çalışmalarının devam edeceği bildirildi.

Tartışmalı kararda, Netanyahu'nun kabinesinden radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotriç, Batı Şeria'da belirlenen bölgelere 10 bin yeni konut inşa edileceğini açıklamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise karara tepki göstermiş, konuyu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aracılığıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşımıştı.

Buna göre Filistin, İsrail'in Batı Şeria'daki tüm yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasını talep etmişti. Ancak bu karar tasarısı planı, BAE tarafından son anda geri çekilmişti.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, bu hamlenin ABD yönetiminin Filistin ve İsrail taraflarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda atıldığına dikkat çekti.

Filistin ise talebinden geri adım attığı için eleştiri toplamıştı.

Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas, Filistin yönetimini ABD'yle işbirliği yapmakla suçlayarak, "Bu, Filistin halkının ruhunu yansıtmıyor" demişti.
 Filistin Milli İnsiyatifi Genel Sekreteri Mustafa Barguti ise BBC'ye açıklamasında şunları söyledi:

ABD, iki devletli çözümden bahsetme ikiyüzlülüğünü sürdürürken, artık yerleşim yeri inşaatlarına karşı olduğunu da öne sürebilir. Bu sırada, İsrail'in yerleşim yerlerine yönelik inşaatlarını sürdürerek çözüm sürecini yok etmesini de seyrediyorlar.

Times of Israel de Netanyahu hükümetinin söz konusu geçici durdurma kararını, BMGK'de yapılan bu görüşmelerin ardından aldığını yazdı.

Öte yandan Filistin'in talebini geri çekmesinin ardından BMGK, farklı bir açıklama yayımlamış, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin yasadışı olduğu ifade edilmişti.

Netanyahu ise açıklamaya tepki göstererek BMGK'nin tavrının tek taraflı olduğunu öne sürmüştü.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now'ın (Şimdi Barış) verilerine göre, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan bu yana İsrail, işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaklaşık 600 bin İsraillinin yaşadığı 140 yerleşim yeri kurdu.

 

Kaynak: Independent Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER