Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD Afganistan'dan çekilmekten vaz mı geçiyor?

Pentagon, Afganistan'dan herhangi bir geri çekilmenin koşullara dayalı olacağını öne sürerek tüm seçeneklerin değerlendirildiğini söyledi.

ABD Afganistan

Pentagon sözcüsü John Kirby, Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin sayısındaki olası artışına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta ABD Savunma Bakanı'nın tüm seçenekleri değerlendirdiğini söyleyerek "ancak Afganistan'daki en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu" belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yabancı askerlerin Afganistan'dan çekilmesinin Nisan 2021 sonuna kadar "kölece" olmaktan ziyade Afgan Cumhuriyeti ile Taliban arasındaki barış müzakerelerinde ilerlemeye bağlı olması gerektiğini söyledi.

Maas, "bu barış görüşmeleri bitmeyecek. Korkumuz, Taliban'ın bunu, barış görüşmelerini terk etmek ve askeri bir çözüm aramak için bir neden olarak kullanmasıdır. Dolayısıyla bizim yaklaşımımız, her iki süreci de yani yabancı güçlerin geri çekilmesi ile barış müzakerelerini birleştirmemiz gerektiğini söylemektir. Nisan ayı sonuna kadar kölece beklemek zorunda değiliz, bunlar bağlantılı olmalı. Barış müzakereleri başarıyla sonuçlandığında yabancı askerleri geri çekme zamanı gelmiş olacak." dedi.

29 Şubat 2020'de imzalanan ABD-Taliban barış anlaşmasına göre dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi Mayıs 2021 sonuna kadar tüm ABD güçlerini ülkeden çekmeyi taahhüt etmişti.

Taliban ne diyor?

Taliban, barış görüşmelerinin bir sonucu olarak Afganistan'da görevdeki Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yönetimindeki mevcut hükümetin yerini İslami bir hükümetin alacağını söylüyor.

29 Şubat'ta Doha'daki ABD-Taliban barış anlaşmasına atıfta bulunan Taliban, anlaşmaya göre Afganistan içi barış müzakereleri sonucunda İslami bir hükümetin Gani hükümetinin yerini alacağını belirtiyor.

Taliban heyeti, İran'ın başkenti Tahran'da yaptıkları görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında ABD ve NATO güçlerinin Mayıs 2021'den sonra Afganistan'da kalmaya devam etmesi halinde ülkelerini savunma hakkı doğacağını kaydetti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Doha anlaşması, ABD güçlerinin savaş zamanı ve diğer hassas durumlar dışında hava saldırısı düzenlemeyeceğini söylüyor" dedi.

Afganistan Cumhuriyeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin 12 Eylül'den bu yana Katar'ın başkenti Doha'da sürdüğü ancak görüşmelerde şimdiye kadar kayda değer bir ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

Pakistanlı gazeteci Tahir Han, "Sorun şu ki, Afgan heyeti Taliban'dan mevcut sistemle birleşmesini istemiş ancak Taliban, bu talebi reddetmiştir" ifadesini kullandı.



Anahtar Kelimeler: Afganistan' çekilmekten geçiyor?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER