Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD VE RUSYA´DAN BMGK´DE SURİYE ATIŞMASI

ABD´nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya´nın Suriye´de gerçek bir barış için rejim üzerindeki ağırlığını kullanmasının zamanı geldiğini söyledi. Buna karşılık Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise sürekli Rusya´dan

ABD VE RUSYA´DAN BMGK´DE SURİYE ATIŞMASI

BM Güvenlik Konseyi´nde Suriye´deki son gelişmelerin görüşüldüğü oturumda konuşan Haley, rejim, İran ve Hizbullah´ı ´´sorumsuz ve tehlikeli gündemleriyle´´ Ortadoğu´yu istikrarsızlaştırmakla suçladı.

İran´ın ´´Lübnan, Irak ve Afganistan´dan Suriye´ye savaşçı gönderdiğini´´ belirten Haley, rejim Doğu Guta´da kendi halkını açlığa terk edip okul ve hastaneleri vururken, İran ve Hizbullah´ın da bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.

Rusya´ya da eleştiriler yönelten Haley, çatışmasızlık bölgelerine rağmen hava saldırılarının, bombardımanın ve kimyasal silah kullanımının devam ettiğini söyledi.

RUSYA´NIN AĞIRLIĞINI KULLANMA ZAMANI GELDİ

Haley, ´´Rusya´nın Suriye´de gerçek bir barış için rejim üzerindeki ağırlığını kullanmasının zamanı geldi.´´ diye konuştu.

ABD´nin, Suriye´de rejim yanlısı güçleri vurmasını ise ´´kendini savunma´´ olarak nitelendiren Haley, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından oluşturulacak anayasa komitesine ilişkin de hiçbir ülkenin komitenin oluşturulmasında BM´nin kararına karşı çıkmaması gerektiğini vurguladı.

Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise sürekli Rusya´dan taleplerde bulunulduğundan şikayet ederek, ABD ve müttefiklerinin muhalifler üzerindeki ağırlığını kullanmasını ve şiddeti engellemesi gerektiğini söyledi.

´SURİYE DIŞ BASKILARDAN ARINDIRILMALI´

Nebenzia, ´´Suriye´deki siyasi süreç dış baskılardan arınmış olmalı.´´ dedi.

Fransa´nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre ise Suriye´de artan askeri gerginliğin ´´büyük bölgesel ve uluslararası bir krize´´ neden olabileceği konusunda uyardı.

Delattre, artan gerginlik kontrolden çıkmadan önce Suriye´de acilen insani ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Öte yandan BMGK, İsveç ve Konsey´in şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından sunulan 30 günlük insani ateşkes talep eden bir tasarıyı değerlendiriyor.



Anahtar Kelimeler: RUSYA BMGK SURİYE ATIŞMASI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER