Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD, PKK´yı korumaktan vazgeçmiyor

Abdülkadir Özkan

ABD, PKK´yı korumaktan vazgeçmiyor

PKK/YPG´yi Suriye´den temizlemek için alınan askeri müdahale kararı Trump´ın ABD askerlerini çekeceğini açıklaması ile birlikte ileri bir tarihe kaldı. Gerçekten ileri bir tarihte Türkiye, PKK/YPG´yi temizlemek için harekete geçecek mi, yoksa ABD´nin çekiliyorum, çekileceğim ya da çekilmeyi biraz erteledim şeklindeki açıklamalarının Türkiye´yi oyalamaya yönelik olduğunun farkına varılarak yeni bir strateji mi uygulanacak, ABD´nin çekilip çekilmeyeceği, çekilecek ise hangi şartları Türkiye´ye kabul ettirdikten sonra çekileceğini zaman gösterecek. Ancak kesin olan husus ABD, kendini Suriye´de, baştan beri PKK/YPG´yi korumakla görevli sayıyor. ABD´nin bu koruyucu tavrı aslında terör örgütlerinden çok hayata geçirmeye çalıştığı Haçlı-Siyonist ittifakının planın uygulamasının sürmesini sağlamak hedefine yönelik. Görünen bu.

 

 

 

Bu noktada Suriye´de dış politikamızda gelinin noktayı, ?Dış politikamız inişli çıkışlı bir seyir izledi? şeklinde nitelendirmek yanlış olmaz. Bir adım daha atarsak, Trump´ın açıkladığı net olmayan çekilme karanın ortaya çıkardığı manzara da iç açıcı değil. Çünkü yapılan yorumlarda, ABD´nin geri çekilme kararının Türkiye´yi oyuna getirip, zaman kazanmak ve bölgede dengeleri değiştirmek olduğu, bunun ise, ?Ateş topunu elimize bırakmak? olarak nitelendiriliyor. Bu tür yorumlar medyada giderek artıyor.

ABD´nin, Türkiye´nin Suriye´de PKK/YPG ile değil İŞİD ile savaşmasını istediği de giderek netlik kazanıyor. Hatta medyaya yansıyan haber ve yorumlarda, bir Amerikalı yetkilinin Türk askerinin PKK ile çatışmasını önlemek için Suriye´nin Kuzeyini paylaştıran harita hazırlandığı ileri sürülüyor. İddiaya göre, yarın Ankara´ya gelecek ABD heyeti bu planın pazarlığını yapacakmış. Kısacası, ABD´nin yeni bir Suriye haritası çizdiği haberleri medyada yer alıyor. Bu noktada ister istemez ABD´nin Suriye´de tek başına yeni bir harita çizme hakkı var mı? sorusu akla geliyor. Çünkü Suriye´de tek belirleyici ülke kesinlikle ABD değil. Söz gelimi bir Rusya böyle bir yeni harita için onay verecek mi? Böyle bir haritanın hayata geçmesini istemeyecek olan Rusya´nın Esed´e desteğini çekmek gibi bir tavrı olabilir mi? Eğer yeni Suriye haritası konusunda kapalı kapılar ardında Rusya ile ABD arasında bir mutabakat sağlanmış ise Suriye´de Türkiye yalnızlaştırılmış olmaz mı? Böyle olunca da medyaya yanıysan, ?ABD´nin ateş topunu elimize bıraktığı? yorumları gerçeklik kazanıyor anlamına gelmez mi? Çünkü kapalı kapıların ardında bir takım senaryolar hazırlanırken Rusya ve Esed´ın İdlib´i bombalamaya başladıkları düşünüldüğünde Suriye´de olayların görünen yüzü ile gerçek çok farklı demektir. Bu bakımdan dikkatli hareket edilmesi gerekiyor.

Bir yandan ABD´nin PKK´yı koruma kararlılığının sürdüğü, öbür yandan terör örgütlerinin aynı zamanda Esed ile temasta oldukları, hatta bir takım pazarlıklar yaptığı, bunun yanında Rusya´nın da Esed´i korumak hususundaki tutumunda bir değişiklik olmadığı düşünüldüğünde şimdiye kadar Türkiye´nin yanında yer almayı sürdüren tek güç Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kalıyor. Bu durumda ısrarlı bir şekilde PKK/YPG´yi korumayı sürdüren ABD´ye rağmen Suriye´de başlatılacak bir hareket bizi ABD, Rusya ve Esed rejimi ile karşı karşıya getirmez mi? Denebilir ki kimlerle getirirse getirsin biz vurur geçeriz. Böyle olmasını istememek mümkün mü? Ancak, ABD´nin özellikle Suriye konusunda bize karşı hep yalan söylediği, bize rağmen terör örgütlerine on binlerce TIR dolusu silah gönderdiği hatırlandığında zaten bir bataklığa dönüşmüş olan Suriye´de yalnız bırakıldığımızı düşünmek yanlış mı olur?

Bu bakımdan ABD´nin sözlerine güvenerek hareket ederek sürekli yanımızda gördüğümüz Rusya ile karşı karışa gelmenin şu safhada akılcı bir yaklaşım olup olmayacağının iyi değerlendirilmesi gerekiyor.



Anahtar Kelimeler: korumaktan vazgeçmiyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz