Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TİLLERSON´A LÜBNAN´DA ´SOĞUK DUŞ´

Tillerson Ortadoğu turunun Lübnan ayağında bir şok yaşadı. İran destekli Hizbullah´ın siyasi müttefiki olan Lübnan Cumhurbaşkanı Aun, başkanlık sarayına girişte karşılamadığı ABD Dışişleri Bakanı´nı boş bir odada dakikalarca bekletti. Önüne bir bardak su

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TİLLERSON´A LÜBNAN´DA ´SOĞUK DUŞ´

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´ın Cumhurbaşkanı Mişel Aun tarafından ağırlanmasını izlemek için televizyonun başına geçen Lübnanlılar, başkanlık sarayına kimse tarafından karşılanmadan giriş yapan Tillerson´ı bir odada yalnız başına bekler halde gördü. Tillerson´ın boş bir koltukla baş başa dakikalarca beklerken boş koltuğun tarafında bir bardak su dururken ABD´li bakana su bile verilmemiş olması dikkat çekti.

Tillerson yalnız başına ter dökerken nihayet Dışişleri Bakanı Cibran Bassil içeri girip ABD´li mevkidaşıyla el sıkıştı. Bunun da diplomatik normlara uygun olmadığı yorumları yapılırken ardından Hizbullah´ın siyasi müttefiki Aun´un da teşrif etmesiyle görüşme gerçekleşti.

´BİZDE HER ŞEY PROTOKOLE UYGUN, ABD´Lİ BAKAN ERKENCİ´

Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Refik Çlela ´´Diplomatik protokolden sapma yok. ABD´li bakan beklenenden bir kaç dakika erken geldi ve görüşme zamanında başladı. Girişte protokol müdürü tarafından karşılanıp selamlandı´´ açıklaması yaptı.

´SICAK KARŞILAMA, AÇIK SÖZLÜ GÖRÜŞME İÇİN TEŞEKKÜR´

Dünkü Ürdün durağında İran´ın birliklerini ve milislerini Suriye´den çekmesi talebini tekrarlamış olan Tillerson, Aun´la görüşmenin ardından sarayın ziyaretçi defterine şunları yazdı:

´´Cumhurbaşkanı sıcak karşılamanız, açık sözlü, dürüst, verimli görüş alışverişiniz için teşekkür ederiö. ABD özgür ve demokratik bir Lübnan için Lübnan halkının yanındadır.´´

´İSRAİL´LE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNAYIN´

Lübnan Cumhurbaşkanlığı´ndan yapılan açıklamada ise Tillerson ile görüşmede İsrail´le kara ve deniz sınırlarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümünde ABD ve BM´nin etkin rol oynamasını talep ettikleri, Lübnan´ın uluslararası toplumca tanınan sıırlarının dışında gözünün olmadığı ve sondaj yapmaya hazırlandığı karasularına yönelik İsrail´in iddialarını reddettiği ifade edildi.

Açıklamada Lübnan´nın güney sınırında sukuneti korumaya bağlı olduğu ve kimseyle savaş istemediği vurgulandı.

TILLERSON: İSRAİL YAPICI OLMALI

Tillerson ise daha sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail-Lübnan sınırında sukunet için her iki ülkeyle temas halinde olduklarını, Lübnan´dan karasularıyla ilgili talepte bulunmadıklarını, İsrail´le çözüm ararken İsrail´i yapıcı olmaya çağırdıklarını söyledi.

´HİZBULLAH SURİYE´DEN ÇEKİLSİN´ TALEBİ

Ardından İran destekli, Suriye´de hükümetin yanında savaşan Şii örgüt Hizbullah´a yönelik suçlamalara geçen Tillerson, ´´Suriye´deki varlıkları kan dökülmesini kalıcı hale getirdi, masum insanların yerlerinden olmalarını artırdı ve barbar Esad rejimine payanda oldu´´ iddiasında bulundu.

´HİZBULLAH LÜBNAN VE BÖLGEYE TEHDİT´

ABD Dışişleri Bakanı, örgütün, silahlanmayı ve yurtdışındaki faaliyetlerini sona erdirerek bölgede istikrar sağlanmasına yardımcı olmasını istedi: ´´Hizbullah sadece ABD için endişe kaynağı değil. Hizbullah´ın eylemleriyle büyüyen silah cephaneliğinin Lübnan´a istenmeyen ve yardımcı olmayan huzursuzluk getirmesinden Lübnan halkı da endişe duymalı. Hizbullah´ın bölgesel çatışmalara müdahil olması, Lübnan´ın güvenliğini tehdit ederken bölgede istikrarsızlaştırıcı etki yapıyor.´´

SUUDİ VELİAHT PRENSİNİN ELİNDEN ZOR KURTULAN HARİRİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Tillerson, kasım ayında İran dini liderinin başdanışmanıyla görüşmesinin ardından Suudi Arabistan´a davet edilerek bir süre rehin alınıp istifaya zorlanan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Hizbullah´ın müttefiki olan Meclis Başkanı Nebih Berri ile de biraraya geldi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER