Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD, BM´den Lübnan´daki çalışanların sayısını düşürmesini istedi

Avrupalı diplomatlar, ABD´nin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü´ne desteğini azaltmak için birçok yönden baskı yapmasına şaşırmış durumda

ABD, BM´den Lübnan´daki çalışanların sayısını düşürmesini istedi

übnan Başbakanı Saad Hariri ile ABD´li yetkililer arasında yakında gerçekleşecek olan görüşme öncesinde ABD, BM´den Birleşmiş MilletlerLübnan Geçici Gücü UNIFIL´de çalışanlarının sayısını düşürmesini istedi. Bu öneri birçok devlet tarafından çekinceyle karşılandı.

Şarku´l Avsat´ın edindiği bilgiye göre öneri, ABD´nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) kapalı bir toplantısında, Lübnan´da konuşlandırılan uluslararası gücün görev süresinin uzatılması beklentisi göz önünde bulundurularak yapıldı.

Washington, Donald Trump´ın başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana uluslararası kuruluşlara yönelik mali desteğini azaltmaya çalışıyor. Bunlardan biri de BM´ye, özellikle de barış gücüne katkısına yönelik bir azaltma olarak görülüyor.

Avrupalı diplomatlar, ABD´nin UNIFIL´e desteğini azaltmak için birçok yönden baskı yapmasına şaşırmış durumda.

ABD yönetimi daha önce UNIFIL deniz misyonunun Lübnan Silahlı Kuvvetleri´ne devredilmesi için baskı yapmıştı.

ABD,1978´den bu yana Lübnan´da konuşlandırılan misyonda görev yapan asker ve personel sayısının azaltılmasını isterken aynı zamanda UNIFIL´in etkinliğinin de artırması talep ediliyor.

UNIFIL birliklerinin personel sayısı şu anda 10 binden fazla. Bu sayı 15 bine kadar yükselebilir. ABD, UNIFIL´in etki alanındaki Hizbullah´a karşı daha aktif olmasını istiyor. Fransa´nın bu ay içinde uluslararası gücün görev süresini uzatmak için ilgili taslak kararı sunması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu ayki Güvenlik Konseyi Başkanı Polonya Daimi Temsilcisi Joanna Fronica´ya Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil´in BMGK´nın görev süresini ve çalışma kurallarını değiştirmeden bir yıl daha görev süresinin uzatılmasını istediğini belirtti ve ekledi:

Güney Lübnan ve Mavi Hat boyunca ve ayrıca Kuzey İsrail´de göreceli sakinlik ve istikrar sağlanması için BMGK´dan onay alınması gerekiyor.

 Şarku´l Avsat´tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

Kaynak: Independnt Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER