Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD basını: Erdoğan, ´NATO´dan çekilir, İncirlik Üssü´nü kapatırız´ dedi

Kaynaklara göre G20 Zirvesi´nde Erdoğan, Trump´ı hem ?Obama´dan daha iyi bir işadamı´ olduğu için övdü, hem de İncirlik ve NATO ile tehdit etti.

ABD basını: Erdoğan, ´NATO´dan çekilir, İncirlik Üssü´nü kapatırız´ dedi

Beyaz Saray´da Cumhuriyetçi senatörlerle yapılan Türkiye ve S-400 gündemli ?gizli´ toplantının detaylarını aktaran NBC, Donald Trump´ın yaptırımlar konusunda ?esneklik´ talep ettiğini belirtti.

Senatörlerin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın yaptırım konusunda bastırmasına karşılık Trump´ın daha ?yumuşak´ bir tutum izlemesindeki gerçek nedenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile G-20 Zirvesi´nde yaptığı görüşme olduğu iddia edildi.

İki liderin görüşmesi hakkında bilgi sahibi olan dört kaynağa dayandırılan habere göre bu görüşmeden Erdoğan Trump´ı hem pohpohladı hem de karşılık vermekle tehdit etti.

´NATO´DAN ÇEKİLİRİZ, İNCİRLİK´İ KAPATIRIZ´

NBC´nin haberine göre, ABD´nin yaptırımları hayata geçirmesi durumunda Erdoğan, ?misillemede bulunacaklarına dair pek çok tehditte´ bulundu.

Kaynaklara göre bu tehditler arasında, NATO´dan çekilmek ve ABD´yi Türkiye´deki İncirlik Üssü´nden çıkarmak yer aldı.

´OBAMA´DAN DAHA İYİ BİR İŞADAMISIN´ VURGUSU

Ancak kaynaklar, Erdoğan´ın Trump´ı övmeyi ihmal etmediğini de öne sürdü. Kaynaklara göre, Erdoğan, ?deneyimli bir uzlaşmacı´ olduğunu belirterek Trump´ın imajına hitap etmeye çalıştı, Hatta Erdoğan, selefi Barack Obama´yı hatırlatarak Trump´a ?daha iyi bir işadamı´ olduğunu söyledi.

Kaynaklar, böylece iki liderin yaptırımlardan kaçınacak bir anlaşma konusunda uzlaştıklarını iddia etti.

Beyaz Saray ve Ulusal Güvenlik konseyi Trump´ın tutumu, Erdoğan ile görüşmesi ya da senatörlerle yapılan toplantı hakkında yorumda bulunmadı.

ZİRVEDE VE SONRASINDA NELER OLDU?

Japonya´da haziran sonunda düzenlenen G-20 Zirvesi kapsamında Erdoğan ile Trump ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan, bu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ?Yaptırım söz konusu olmayacağını Trump´tan duymuş olduk" ifadelerini kullanmıştı.

Trump ise, ?Erdoğan´ın S-400 geriliminde suçu olmadığını? söyleyerek faturayı selefi Barack Obama´ya kesmişti.

ABD´li senatörler, S-400 alımı nedeniyle Türkiye´ye yaptırım uygulanması konusunda Başkan Donald Trump´a yönelik baskılarını artırıyor. Ancak ABD basınına yansıyan pek çok habere göre Trump, bundan kaçınmak istiyor.

CNN´in iddiasına göre Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan ilişkisini bir şekilde koruyabilmek adına ağırdan alıyor. Wall Street Journal ise Trump´ın Erdoğan´a güvence verdiğini belirtiyor.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER