Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB İRAN´DAKİ ŞİRKETLERİNİ ABD YAPTIRIMLARINDAN KORUYACAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD´nin İran´a karşı uygulamaya başlayacağı yaptırımlardan Avrupa şirketlerini korumak için engelleme yasasını güncelleme ve Avrupa Yatırım Bankası´na dış yatırımların finansmanı yetkisi verme kararını aldı.

AB İRAN´DAKİ ŞİRKETLERİNİ ABD YAPTIRIMLARINDAN KORUYACAK

AB Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump´ın İran ile nükleer anlaşmadan  çekilmesinin ardından Avrupa şirketlerinin çıkarlarını korumaya yönelik çeşitli  tedbirler alınmasına yönelik resmi sürece başlandığını açıkladı.

Açıklamada, alınan tedbirlerin İran´a yatırım yapan AB şirketlerinin  çıkarlarının korunmasına yardımcı olmayı ve AB´nin İran nükleer anlaşmasına olan  bağlılığını göstermeyi amaçladığı kaydedildi.

Avrupalı şirketlerin ABD´nin İran´a uyguladığı yaptırımlara uymalarını  yasaklayan ve ABD cezalarını uygulayan herhangi bir mahkeme kararını tanımayan  "engelleme yasasının" İran´ı da kapsayacak şekilde güncellenmesine karar  verildiğine dikkat çekilen açıklamada, İran´daki yatırımların finansmanı için  Avrupa Yatırım Bankası´nın kullanılabilmesine yönelik mevzuat değişikliği de  yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu tedbirlerin alınmasına Avrupa Parlamentosu (AP)  ve AB Konseyi´nin 2 ay içerisinde itiraz edebilecekleri, itiraz olamaması halinde  kararın en geç Ağustos ayında yürürlüğe gireceği kaydedildi.

AB´nin engelleme yasası Küba´ya uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak  için hazırlanmış ancak hiçbir zaman yürürlüğe konmamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs Salı günü, ülkesinin P5 1 ülkeleri  ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır  yaptırımlar getireceğini duyurmuştu.

Avrupa´nın önemli şirketleri, nükleer anlaşma yapıldıktan sonra  İran´da ticaret ve yatırımlar yapmaya başlamıştı. Avrupalı şirketler, İran´la  çalışmaya devam etmeleri halinde ABD yaptırımlarından zarar görmekten  çekiniyordu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER