Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Umran Dergisi Mart 2021 Çıktı!

Umran Dergisi'nin Mart 2021 sayısı yayımlandı. İSTİKLÂL, İSTİKBÂL MÜCADELESİ Manşeti ile çıkan dergi, Merhum Mehmet Akif Ersoy'u ve milli mücadele ruhunu gündeme taşıyor..

 Umran Dergisi Mart 2021 Çıktı!

Umran Dergisi'nin Mart 2021 sayısı yayımlandı.  İSTİKLÂL, İSTİKBÂL MÜCADELESİ Manşeti ile çıkan dergi, Merhum Mehmet Akif Ersoy'u ve milli mücadele ruhunu gündeme taşıyor..

Türkiye uzun zamandır tarihi bir dönümü yaşıyor, bu da eskinin tümüyle ortadan kalkamadığı, yeninin ise tam manasıyla kurulamadığı bir patinaj durumunu beraberinde getiriyor. Asırlarca İslâm’la iç içe yaşamış bu coğrafyada İslâmcılığın dışındaki ideolojilerin direniş örgütleme becerileri, ufukları ve heyecanları yoktu. Bu nedenle İstiklâl Harbi’nin, İstiklâl Marşı’nın ideolojisiyle kazanıldığı ayan beyan ortadadır. Bu süreçte Mehmet Âkif’in de içinde olduğu İslâmcı kanat hayli merkezî bir rol oynadı. Direniş zafere ulaştıktan sonra ihdas edilen Birinci Meclis’te İslâmcı damar güçlüydü.

      Dolayısıyla umut şairi vasfıyla öne çıkan Mehmet Âkif’i yeniden okumak gerekmektedir. Âkif’in gündeme getirdiği “Asım’ın Nesli” üzerinden istiklâli ve istikbâli daha iyi kavrayabiliriz. Bu nesil, ülkesi düşmanlar tarafından işgal edilmiş, büyük savaşlar ve yıkımlar -Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşları, Millî Mücadele- yaşamış olan ve tekrar ayağa kalkması için, onurunu hak ettiği yere yüceltmek için bir milletin ihtiyaç duyduğu nesildir. 

      İstiklâl Marşı’nın yazılmasıyla başlayan yeni hayat, inkılaplarla, siyasal operasyonlarla bu ülkenin esasını teşkil eden Millet-i İslâm’ın elinden alındı. Sonraki yıllarda 28 Şubat Darbesi sürecinde de ortaya çıktığı üzere Kemalist kesimler, İslâmcı olduğu için Âkif’le bir türlü barışamadı!

       Fikriyatının ve hissiyatının kaynağı hıfzettiği İlahi Kelam olması itibariyle Mehmet Âkif, aynı zamanda Kur’ân şairidir; yazıp söylediklerinde, olguları sorgulama cesaretini öncelikle Kur’ân’dan alır. Sırât-ı Müstakim ve Sebîlürreşâd dergilerindeki metinleriyle, Safahât’taki dizeleriyle Âkif’in amacı ve çabası, Batı’nın bilim ve teknolojinin arkasına gizlenmiş zihniyet ve hayat tarzını doğrudan veya dolaylı bir şekilde meşrulaştırmak değil, Müslüman kitleleri öncelikle doğruya yani İslâm’ın esaslarına çağırmaktır. Bir şair ve eylem insanı Âkif bütün hayatıyla bir İslâmcı portresi çizer. Çöküş yıllarının zemininde, İslâmî ilkeler üzerinden tazelenmiş bir söylem hattı geliştirmenin çabasını sergiledi “Bülbül”ün şairi.  

      Daha önceki asırlarda Müslüman âlimler ve mütefekkirler, Kur’ân’dan ilham alarak İslâm’ı kendi çağlarının idrakine nasıl söyletmişler ise 21. asırda da yapılması gereken işte budur. Zira “diri doğmuş, diri yaşamış ve diri yaşayacak” olan bu hayat dini her çağın ihtiyacına cevap verir. Mehmet Âkif’i ve fikriyatını gündeme taşımak suretiyle, İslâmcılığın dinamik doğasıyla bugünün zihinleri arasında irtibat kurulmuş olacaktır. İslâmcılığın alâmeti farikası, vahiy ve nübüvvet bilgisinden ilham alan ve hem geçmişi hem de yaşadığı çağı bu ilhamdan edindiği ufuk, bilinç, irfan ve hikmet ile anlamaya/anlamlandırmaya ve tanımlamaya çabalayan soylu bir mücadeledir.  

 

      Dergide yer alan bazı yazar ve yazı başlıkları:

Müstesnâ Şairim Mehmet Âkif ve İstiklâl-i Tam/Metin Önal MENGÜŞOĞLU

Mehmet Âkif’in Batı Anlayışı/Celalettin VATANDAŞ

İstiklâl Mücadelesi Devam Ediyor/Mustafa AYDIN

Boğaziçi Kadife Darbe Süreci-1/Burhanettin CAN

Bu Kaostan Yeni Bir Düzen Çıkar mı?/Metin ALPASLAN

“Kur’ân Şairi” Mehmet Âkif’in Kur’ân’ın Anla(t)ma Çabası/Abdullah YILDIZ

 İhvân’ın Boşluğunu Kim Dolduracak?/Yasir EZ ZEATİRE



Anahtar Kelimeler: Umran Dergisi Çıktı!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz