Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sinan Eskicioğlu; Merkel’in Auschwitz (Toplama ve imha kampı) gezisi ‘Derin bir utanç duyuyorum’

Aydın, Kahramanmaraş ya da Balıkesir şehirlerinden birinde yaşayan nüfus kadar insan gaz odalarında yakılarak katledildi.

 Sinan Eskicioğlu; Merkel’in Auschwitz (Toplama ve imha kampı) gezisi ‘Derin bir utanç duyuyorum’

‘Derin bir utanç duyuyorum’

Bu sözler Merkel’e ait. 

Polonya’da Auschwitz-Birkenau’daki Nazi Toplama Kampı (Konzentrationslager)’nı ziyaret eden Merkel, hissettiklerini açıkça ifade etti.
Derin utanç. 

Ein Bild, das draußen, Gebäude, Boden, Person enthält.

Automatisch generierte Beschreibung

Almanca’da ‘Konzentrationslager’ kelimesi çok ama çok iğrenç bir kelimedir. Hatta öyle ki, insanlar kullanmak dahi istemezler. Nazi Almanyası, bu toplama kamplarına getirdiği Yahudi, Roman ve eşcinselleri adeta işkenceye tabi tutarak öldürdü. 

Dile kolay geliyor öyle değil mi? Ama hiç kolay olmayan bir dönem ve son. 

Auschwitz toplama kampında 1 milyon 100 bin Yahudi, Roman ve eşcinsel öldürüldü. Algılamak zor oluyordur, şöyle örneklendireyim:

Aydın, Kahramanmaraş ya da Balıkesir şehirlerinden birinde yaşayan nüfus kadar insan gaz odalarında yakılarak katledildi. 

Nazi döneminde öldürülen insan sayısı da, toplamda 6 küsur milyon, bunu da akılda tutmakta yarar var. 

Angela Merkel, görevde olduğu süre içinde ‘Şansölye’ unvanıyla ilk defa burayı ziyaret etmiş oldu. Bunun da bir anlamı var. Avrupa’da artan antisemitizm tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Fransız milletvekili Habib Meyer’e inancından dolayı yapılan baskı ve dışlamayı duymuşsunuzdur. 

Sadece Fransa mı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bu tür saldırılar artmış durumda. Almanya’nın Halle şehrindeki sinagog saldırısı hala daha zihinlerde canlılığını korumakta. 

Bu konu neden önemli? 

Sanki çok eski bir tarihmiş gibi geliyor insana. Halbuki üzerinden daha 75 yıl geçmiş. İnsanlar sadece ve sadece bir ırk ve inanca bağlı oldukları için bu zulme maruz kaldılar. Malları elinden alındı, tutuklandılar, kamplara getirildiler, zorla günde 10 saat çalıştırıldılar ve hatta tıbbi deneylerde denek olarak kullanıldılar ve sonrasında da yakılarak öldürüldüler. 

Müşahhas hale getirelim mi? 

Buyrun. 

Ein Bild, das Foto, Person, Gebäude, Mann enthält.

Automatisch generierte Beschreibung

Tarihte Yahudilere yapılan bu soykırım ve işkenceler bugün tekrar aynı düşmanlık hisleriyle canlandırılmak isteniyor.
İnsanlık adına bu soykırımı lanetlemek, aslında insan olmanın bir gereği. ‚Bu bakış açısına uzağım‘ diyenler olabilir. Nasıl olur demeyin, olabilir. Çünkü bazı kişiler, bırakın lanetlemeyi içten içe sessiz kalarak tasdikliyor da olabilirler. Bu ağır cümleyi neden mi kurdum? Çünkü az çok biliyorum da ondan.

Bu şekilde düşünenlere şöyle açıklayayım: 

Egoistçe ve menfaatperestçe olacak ama belki o zaman daha iyi anlaşılır. 

Yahudilere karşı artan bu kin ve düşmanlığı inançsal düzlemde ele alın. Yahudilere karşı olan bu durum bir süre sonra Türkler ve Müslümanlar için de başlar. Grup endeksli insan düşmanlığı tarih boyunca hep Yahudiler için yapılmış ve ses çıkmadığı sürece de başka insan grupları için de yapılmıştır. Önce Yahudiler için sonra Türkler ve Müslümanlar için ve sonra başka milletler için…

Bu soykırımı lanetlemek bir bakıma kendi menfaatiniz için yani…

Hani bir slogan vardı ya, aynen öyle: 

Sus-ma, 

Sustuk-ça sı-ra sa-na ge-le-cek

Sevgi ve Bilgiyle kalın



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER