Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Profesör Falk Keşmir sorununu Milli Gazete’ye anlattı

Dünyanın sayılı hukuk bilginlerinden Princeton Üniversitesi Profesörü ve Uluslararası Hukuk Uzmanı Richard Falk, Millî Gazete’den gazeteci Ali Ekber'e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 Profesör Falk Keşmir sorununu Milli Gazete’ye anlattı

Princeton Üniversitesi Profesörü ve Uluslararası Hukuk Uzmanı Richard Falk “Diğer baskı ve zulüm altındaki bölgelerle karşılaştırıldığında Keşmir’de yaşanan zulüm, dünyanın her yerinde iyi anlaşılamıyor. Birleşmiş Milletler ve dünya, şu ana kadar başarılı adımlar atamadılar” dedi. Falk, ayrıca Keşmir’de bir dayanışma inşa edilmesi halinde yapılacak mücadele ile bağımsızlık kazanılabileceğini ifade etti.

“SİVİL TOPLUM HAREKETE GEÇMELİ”

Falk, Keşmir’de yaşananları jeopolitik bağlamında ele alıp değerlendirerek, “Şu anda Keşmir’de yaşanan durum, bağımsızlıkları yönünde karar alabilecekleri durumda değil. Çünkü Batı, şu anda bölgeyi kontrol etmek için Çin’i ana odağına alıyor. Hindistan da Batı için Çin’i kontrol altına almak ve gücünü kısıtlamak için önemli bir araç. Politik idareler çözüm bulmak konusunda etkisiz kaldığında sivil toplum ve halklar bu konuda harekete geçerek ahlâki boyutta ele almalıdır” dedi.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE DÜNYA, KEŞMİR’DE BAŞARILI OLAMADI”

Keşmir’de yaşayan insanların acılarının dünyada duyurulması ve farkındalık oluşturması için programların önemli olduğunu ifade eden Falk, “Eğer önümüzdeki süreçte politik olarak harekete geçilmezse Keşmir sorunu çözülemeyecektir” dedi.

“KEŞMİR İÇİN DAYANIŞMAYI İNŞA ETMEK GEREKLİ”

“ Sömürge karşıtlığı mücadelelerini göz önüne aldığımız zaman son 75 yılın içerisinde bu haklılık savaşının kazananları her zaman mücadeleyi verenler oldu. Bu sömürge karşıtı savaşlar askeri olarak bile zayıf olanlar tarafından kazanıldı. Çünkü onlar milli duyguları ve ruhları bir araya getirerek uluslararası toplumdan destek aldılar” diyerek sözlerini sürdüren Falk, Keşmir’in şu anda bulunduğu noktanın uluslararası destek ve dayanışmayı inşa etmek olduğunu belirtti.”
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Keşmir Yasal Forum öncülüğü tarafından düzenlenen “Uluslararası Keşmir Kongresi” için ülkemize gelen ve programa da katılan Princeton Üniversitesi Profesörü ve Uluslararası Hukuk Uzmanı Richard Falk, Millî Gazete’ye özel değerlendirmelerde bulundu.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE DÜNYA, KEŞMİR’DE BAŞARILI OLAMADI”

Dünyanın sayılı hukuk bilginleri arasında gösterilen Profesör Richard Falk, Millî Gazete’nin sorularını yanıtladı. Keşmir’de yaşayan insanların acılarının dünyada duyurulması ve farkındalık oluşturması için programların önemli olduğunu ifade eden Falk, “Diğer baskı ve zulüm altındaki bölgelerle karşılaştırıldığında Keşmir’de yaşanan zulüm dünyanın her yerinde iyi anlaşılamıyor. Birleşmiş Milletler ve dünya, şu ana kadar başarılı adımlar atamadılar. Eğer önümüzdeki süreçte politik olarak harekete geçilmezse Keşmir sorunu çözülemeyecektir” dedi.

“SİVİL TOPLUM    HAREKETE GEÇMELİ”

Falk, Keşmir’de yaşananların jeopolitik bağlamında ele alındığında ise, “Şu anda Keşmir’de yaşanan durum bağımsızlığı yönünde karar alabilecekleri durumda değil. Çünkü Batı şu anda bölgeyi kontrol etmek için Çin’i ana odağına alıyor. Hindistan da Batı için Çin’i kontrol altına almak ve gücünü kısıtlamak için önemli bir araç. Politik idareler çözüm bulmak konusunda etkisiz kaldığında sivil toplum ve halklar bu konuda harekete geçerek ahlaki boyutta ele almalıdır” dedi.

“DÜNYANIN YENİ BİR    SAVAŞA İHTİYACI YOK”

Pakistan ve Hindistan’ın nükleer güce sahip olan ülkelerden olduğu için önümüzdeki süreçte nükleer bir savaş olasılığını ele alan Falk, bu durumun büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Falk, “Bu yüzden Pakistan ve Hindistan hükümetleri gerilimleri tırmandıracak adımlardan uzak durmalılar. Çünkü iki ülkenin başlattığı bir savaş bugünkü şartlarda büyük tehditleri ortaya koyabilir. Dünyanın bu noktada yeni bir savaşa ihtiyacı yok” cümlelerini kullandı.

“KEŞMİR İÇİN DAYANIŞMAYI   İNŞA ETMEK GEREKLİ”

“Sömürge karşıtlığı mücadelelerini göz önüne aldığımız zaman son 75 yılın içerisinde bu haklılık savaşının kazananları her zaman mücadeleyi verenler oldu. Bu sömürge karşıtı savaşlar askeri olarak bile zayıf olanlar tarafından kazanıldı. Çünkü onlar milli duyguları ve ruhları bir araya getirerek uluslararası toplumdan destek aldılar” diyerek sözlerini sürdüren Falk, Keşmir’in şu anda bulunduğu noktanın uluslararası destek ve dayanışmayı inşa etmek olduğunu belirtti.

“BAĞIMSIZLIK DA HALKIN DİRENİŞİYLE OLACAK”

Falk, sözlerinin sonunda ise şunları kaydetti: “Bu güç dengelerini değiştirecek. Kolay bir mücadele olmayacak ancak bu mücadele hız kazanırsa çok hızlı bir şekilde Hindistan’ın güç dengelerini değiştirebilir. Keşmir’in bağımsızlığı için sahip olduğum umudun formülü bu tarz uluslararası toplumdaki farkındalığı artıran çabaların devam etmesi ve Keşmir halkının direnişiyle oluyor.”

 

Kaynak: milligazete.com.tr.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER