Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MAZLUMDER İNSAN HAKLARI GECESİ ve İNSAN HAKLARI ÖDÜL PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ

10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle MAZLUMDER tarafından düzenlenen İnsan Hakları Gecesi ve Ödül Töreni, bu sene 07 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

  MAZLUMDER İNSAN HAKLARI GECESİ ve İNSAN HAKLARI ÖDÜL PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ


Yeryüzündeki her türlü zulmün ortadan kaldırılması ve tüm haksızlıkların son bulması için çalışmanın sembolü olan İnsan Hakları Günü, MAZLUMDER tarafından, insan hakları alanındaki çabalarıyla öne çıkanların ödüllendirildiği bir programla değerlendiriliyor. Bu vesileyle bir yandan gayret sahibi kimselerle dayanışma gerçekleştirilirken bir yandan da toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Grup YÜRÜYÜŞ’ün de ezgileriyle renk kattığı bu seneki programda ödül alan adaylar, “Birlikte Yaşama ve Mülteciler” konsepti çerçevesinde belirlendi. Bu alandaki faaliyetleriyle ödül almaya hak kazanan isimler ve ödül kategorileri şöyleydi:


1- İnsan Hakları BİREYSEL MÜCADELE Ödülü: Mustafa Ökkeş EVREN


2- İnsan Hakları BİREYSEL MÜCADELE Ödülü: Kadir BAL – Mehmet YERALAN


3- İnsan Hakları ÖRGÜTLÜ MÜCADELE Ödülü: KARDELEN DERNEĞİ

4- İnsan Hakları MEDYA Ödülü: Bahadır KURBANOĞLU

 


5- Av. Aydın Durmuş GENÇ HUKUKÇU Ödülü: Av. Ayşe AKPINAR


6- Recep Vidin VEFA Ödülü: Süleyman ARSLANTAŞ
Mustafa Ökkeş EVREN, Bayrak Mecmuasıyla yazı macerasına başladı. Farklı dergilerde yayınlanan birçok şiir, öykü ve denemeyle devam etti. "Edebi Müdahale" isimli edebiyat ve düşünce dergisinin Yazı İşleri sorumluluğunu üstlendi. Özellikle çocuk edebiyatı alanında birçok çalışma yaptı.
Edebi çalışmalarının yanında sivil toplum faaliyetlerinde de bulunan EVREN, odağında çocukların bulunduğu birçok projeye imza attı. Farklı sivil toplum kuruluşlarında görev alarak bu projeleri bizzat hayata geçirdi. Bir dönem MAZLUMDER Adana temsilciliğini de yürüten EVREN, Adana Şube’nin İnsan Hakları Okulunda; dünyada ve Türkiye’de çocuk hakları ihlallerini ve MAZLUMDER’in çocuk haklarına yaklaşımını anlatan “HAKSIZ DEĞİLLER” başlıklı seminer verdi.
- “HİÇ “HAK”SIZ OLUR MU ÇOCUKLAR?” isimli şiir kitabında şairane bir üslup ve mümince bir bakış açısı ile çocuk haklarını ele aldı. Kitapta mülteci çocuklar konusuna özel vurgular yaptı.
- Adana’da Eğitim-Birsen ve Gençlik Merkezine sunduğu , “YARININ GENÇLERİ HAKSIZ BÜYÜMESİN” isimli projesiyle 10 ayrı okulda 200’ü Suriye’li olmak üzere toplam 500 öğrenciye şiir kitabı üzerinden çocuk hakları konusunda seminerler verdi.
Bunlardan başka daha pek çok proje hazırlayıp bunların uygulamasında da bizzat bulunan EVREN, seçici kurullarımızca 2019 İnsan Hakları BİREYSEL MÜCADELE ödülünü almaya layık görülmüştür. EVREN’e ödülü, derneğimizin kurucularından, emektar tiyatro sanatçısı Ulvi ALACAKAPTAN tarafından verilmiştir.
İNSAN HAKLARI BİREYSEL MÜCADELE ÖDÜLÜ: KADİR BAL ve MEHMET YERALAN
Sosyal dayanışma faaliyetlerinin iki sembol ismi.
Kadir BAL 2008 yılında İstanbul’da, madde bağımlısı, evsiz, sokağa itilmiş, küçük yaştaki çocuklarla ilgilenmeye başladı.
“Evsizlik” ya da “sokakta kalmışlık” gerçeği Kadir BAL’ı, çöplerden topladıklarıyla hayatta kalmaya çalışan Afrikalı muhacirlerle tanıştırdı. Birçok faklı iş kolunda çalışan ve sömürülen bu insanların yaşadıklarına bigane kalamayarak onların problemlerine çözüm arayışına girdi. Tarlabaşı semtinde birçok siyahi gencin yaşadığı evler açıldı ve bu evler arasında dayanışma ağı kuruldu. Fatura ve kira desteği, sağlık sorunlarının çözümü gibi birçok konuda destek sağlandı. Başta Afrikalılar olmak üzere farklı milletlerden muhacirlerle “dayanışma ve dertleşme sofraları” kuruldu.
Bu sofraların üçüncü yılında dayanışma ağına Mehmet YERALAN da katıldı. “Urfalı Mehmet” ismiyle tanınan Mehmet YERALAN evli ve 5 çocuk babasıdır. Ailece sosyal adaletsizliğe karşı duyarlılık göstermekte; sokakta kalmış, evsiz, kimsesiz insanlardan yardımlarını esirgememektedirler. Aile yaşadığı evin bazı odalarını, kimsesiz, sokakta kalmış, hasta, barınma ihtiyacı olan insanlara açmış ve onlar için bir sığınak olmaya devam etmektedir.
Bugün Kadir BAL ve Mehmet YERALAN’ın oluşturduğu dayanışma ağı gelişmiş ve birçok insanın ortak gayretiyle büyümektedir. Sekizinci yılına girmek üzere olan faaliyetler “Tarlabaşı Dayanışma Hareketi” olarak bilinmektedir. Dayanışmanın mütevazı bir pratiği olmaya gayret eden Hareket, bu konuda sorumluluk hisseden bütün insanları, şehirlerin arka sokaklarına; buralarda kendi kaderlerine terkedilmiş şekilde yaşayan insanlara sahip çıkmaya davet etmektedir.
Kadir BAL’ın ödülü Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Yaşar SOYALAN, Mehmet YERALAN’ın ödülü ise Genel Başkan Yardımcılarımızdan Av. Nesip YILDIRIM tarafından verilmiştir.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÖDÜLÜ: KARDELEN AİLE EĞİTİM KÜLTÜR VE ÇEVRE DERNEĞİ
KARDELEN DERNEĞİ, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin eğitim düzeyinin arttırılması, kültürel yönden gelişmeleri ve toplumumuzda çevre bilincinin oluşturulması amacıyla, 2004’te bir avuç gönül insanının gayretleri ile kurulmuştur. Toplumsal çözülme ve çürümenin olduğu zor bir zamanda, tıpkı soğuk günlerde karlar arasında kendini gösteren kardelen gibi olmayı amaçlamakta ve çalışmalarını o ciddiyetle sürdürmektedir.
Kültürel alanda birçok eğitim semineri, panel ve sempozyum düzenlemiş olan KARDELEN DERNEĞİ, farklı alanlara dönük birçok farklı kurs, Kur’an halkaları, yaz okulları ve tefsir dersleri faaliyetlerinde de bulunmaktadır.
Derneğin aktif olduğu bir diğer alan ise yardım faaliyetleridir. 2012 ve 2013 yıllarında yerli ve yabancı çeşitli STK’ların katılımıyla gerçekleştirilen “Suriye İçin Tıbbi Yardım Konvoyu”na Keçiören Belediyesi ile birlikte ev sahipliği yapmıştır. “Kardelen Derneği İslam Kardeşliği Projesi” kapsamında Bosna Hersek, Preşeva ve Karadağ'dan gelen 14-20 yaş arasında 120 öğrenciyi ağırlamış, dini, Tarihi ve kültürel kardeşliği pekiştirmek için 15 gün yoğun çaba sarf etmiştir.
Mülteci sorunuyla da aktif ilgilenen KARDELEN DERNEĞİ daima mağdur ve mazlumların yanında yer almaktadır. Bu faaliyetlerinden dolayı İnsan Hakları Örgütlü Mücadele Ödülü’ne layık görülmüş olup, ödül, Genel Başkan Yardımcılarımızdan Osman YURT tarafından Dernek Başkanı Şükrü CAN’a takdim edilmiştir.
İNSAN HAKLARI MEDYA ÖDÜLÜ: BAHADIR KURBANOĞLU
Bahadır KURBANOĞLU 1969 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunudur. Gençliğinden itibaren gönül ocağı ÖzgürDer aracılığıyla sivil toplum faaliyetlerinde bulunmuş, Haksöz Dergisinde yazarlık ve editörlük yapmıştır. “Şeyh Said: Bir Dönemin Siyasi Anatomisi”, “İskilipli Atıf Hoca: İstiklal Mahkemeleri’nin Tarihi Misyonu ve Şapka İnkılabı” ve “Adalet, Hukuk, Merhamet” isimli kitapların yazarıdır.
Bahadır KURBANOĞLU görüntülü medya faaliyetlerini ise Hilal Tv ekranlarında gerçekleştirmiş “Gündem Analiz” ve “Sözü Esirgemeden” isimli programların sunuculuğunu yapmıştır. Gerek bu programlar gerekse sosyal medya aracılığıyla “sınırdışı işlemleri” konusunda oluşturduğu duyarlılık ve iadelerin durdurulmasında gösterdiği çaba özellikle takdire şayandır. Bunun haricinde KHK mağdurlarıyla ilgili yazıları, bu yazılarda KHK mantığındaki temel yanlışlıkları sorgulayan cesur duruşu, bylock konusundaki mağduriyetleri daha başından dillendirmesi ve bu konuda özel programlar yapması hafızalarda tazedir. Ayrıca Suriyeli muhacirlerle ilgili gerek ferdi, gerekse gönül ocağı ÖzgürDer’le birlikte gerçekleştirdiği etkinlikler, yardım faaliyetleri önemlidir.
Bu çalışmalarından dolayı Bahadır KURBANOĞLU, seçici kurullarımızca İnsan Hakları MEDYA ÖDÜLÜ’ne layık görülmüştür. Ödülünü kendisine Yönetim Kurulu Üyelerimizden Uğur DURSUN takdim etmiştir.
AV. AYDIN DURMUŞ GENÇ HUKUKÇU ÖDÜLÜ: AV. AYŞE AKPINAR
Bu sene ödül almaya hak kazanan GENÇ HUKUKÇU, Genç hukukçulara ablalık eden, onları toparlayan, MAZLUMDER Genel Merkez ve İstanbul Şubesi çalışmalarında yoğun çaba harcayan, özellikle mülteci başvurularında özverili bir çalışma performansı gösteren, Sınır dışı işlemleri söz konusu olduğunda gece gündüz demeden cesur ve istikrarlı çabalarla kendisini ortaya koyan avukat arkadaşımız Ayşe AKPINAR olmuştur.
Ayşe AKPINAR ödülünü, duayen hukukçu Av. Muharrem BALCI’dan almıştır.
RECEP VİDİN VEFA ÖDÜLÜ: SÜLEYMAN ARSLANTAŞ
Vefa ödülünün adına verildiği Recep VİDİN, 1950'de Konya Ilgın'da doğmuş ve 2015 yılında Hakka yürümüş olan bir büyüğümüzdür. TRT’de, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde önemli çalışmalar yapmış, İnfak Vakfı, MAZLUMDER ve İHH’nın kurucuları arasında yer almıştır.
MAZLUMDER’de kuruculuk yanında Genel Başkan Yardımcılığı da yapmış olan Recep VİDİN, bu görevler dışında MAZLUMDER için bir “zor zaman dostu”, adı yaşatılması gereken bir ağabeydir.
Ağabeyimizi rahmetle anıyor ve bu seneki Vefa ödülünü, vefanın timsallerinden Recep VİDİN adıyla veriyoruz.
VEFA Ödülünün sahibi Süleyman ARSLANTAŞ’a gelince…
Bir başka vefa timsali Süleyman ARSLANTAŞ gençlik yıllarının başlangıcından itibaren okumaya ve yer yer de yazmaya çalıştı. Ercümend ÖZKAN ile 1981’de İktibas dergisini çıkardı. 1993 yılına kadar gerek İktibas imzalı gerek kendi ismiyle muhtelif yorum ve makaleleri yayınlandı. Ayrıca Selam Gazetesinde, Tevhid, Yeryüzü, Fecre Doğru, Genç Birikim, Kalem, İlk Adım, Hak Söz ve Ümran gibi dergilerde makale ve röportajları yayınlandı. Halen HerTaraf Haber sitesinde yazmaya devam etmektedir.
Olaylarla Ortadoğu (1990), İzler (1994), Ankara’da Kırk Beş Yıl (2013) yayınlanan kitaplarıdır.
Süleyman ARSLANTAŞ MAZLUMDER’in kurucuları arasında yer almakta olup aynı zamanda kurucu genel başkan yardımcılığı yapmıştır. Halen de çaba ve gayretlerini MAZLUMDER’den esirgememektedir.
Süleyman ARSLANTAŞ’a ödülü, MAZLUMDER’in vefakar kurucu başkanlarından Ahmet MERCAN tarafından verilmiştir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER