Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MAZLUMDER: DELİL KARARTMA NİTELİKLİ GENELGELERLE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELENİN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Mazlumder Kayseri şubesi başkanı sıfatıyla Ahmet Taş, konu ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı

 MAZLUMDER: DELİL KARARTMA NİTELİKLİ GENELGELERLE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELENİN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 27.04.2021 tarih ve 2021/19 nolu “Ses ve görüntü kaydı alınması” konulu iç genelge basına yansımıştır. Şimdiye kadar varlığı inkar edilmeyen Genelge ile özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlali bahane edilerek; kolluk faaliyetleri sırasında ses ve görüntü alınmasına fırsat verilmemesi, kayıt yapan kişilerin engellenmesi, bu kişiler hakkında şartlar oluşmuşsa adli işlem yapılması konusunda talimat verilmiştir.

Neredeyse evlerin balkonlarına kadar sarkan MOBESE kameraları ile bütün toplumsal hayatı hukuka aykırı bir şekilde izleyen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, sokaktaki kolluk faaliyetleri sırasında özel hayatı ve kişisel verileri öne çıkararak ses ve görüntü kaydını engelleme çabası içerisine girmesi açık bir tutarsızlık olduğu gibi esaslı bir hukuksuzluktur. Düzenlemenin örtülü gerçek amacının “işkence ve kötü muamele nitelikli eylemlerin örtülmesi” olduğu yönündeki şüpheleri izale etmek için, bahse konu genelgenin yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.

Derneğimize ve kamuoyuna yansıyan yüzlerce örnekte de ortaya çıktığı üzere, işkence ve kötü muamele iddialarında kolluk personeli, çekilmiş bir kamera görüntüsü yoksa rahatlıkla aklanmaktadır. Meslektaşını koruma refleksi ile hareket eden memurların da tanıklığı ile kötü muameleye tabi tutulan vatandaşa bir de polise mukavemet ve darp suçlamasında bulunulduğunun ve bir de yargı sürecinde mağdur edildiğinin çokça örneği bulunmaktadır.

Bahse konu ihlallerin en azından bir kısmını engelleme noktasında önemli bir araç olan ses ve görüntü kaydının genelge ile yasaklanması, delil karartma refleksinden başka anlama gelmemektedir. Kamu görevi yapan polisin o andaki eylemlerinin hiçbiri özel hayat kapsamında değerlendirilemez. Kolluk kaynaklı kötü muamele ve şiddetin önüne geçmek için; yasaklama şöyle dursun, mümkünse yaka kartı olarak taşınacak kameralar ile tüm kolluk faaliyetinin kayıt altına alınması gerekmektedir.

İşlenen bir suçun delilini oluşturmak adına tüm vatandaşların görüntü kaydı alma hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Bir genelge ile “kayıtlara el koyun!” demek, açıkça “suç işleyin!” demektir. Polisin vatandaşın elindeki videoyu silmesi, özel verilerin hukuka aykırı bir şekilde elde edilmesi suçunu oluşturur.

MAZLUMDER olarak,

     - Söz konusu genelgenin hukuka aykırı olduğunu vurgular, genelgenin iptal edilmesi için dava açacağımızı ifade ederiz.

     - Genelgenin suçu örtme, sivil vatandaşlara hukuka aykırı müdahale ve gözaltı talimatı da içerdiği dikkate alındığında, konusu suç teşkil eden bu emre uyulmasının da hukuksuz olacağını vurgularız. 

                                                                                                    

                                                                                                     Ahmet TAŞ

                                                                               MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER