Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fransız İslam düşünürü Michel Chodkiewicz vefat etti

İbnü’l-Arabî çalışmalarıyla tanınan, 91 yaşındaki ünlü Fransız İslam düşünürü Michel Chodkiewicz dün vefat etti.

 Fransız İslam düşünürü Michel Chodkiewicz vefat etti

Ünlü Fransız İslam düşünürü, mutasavvıf-âlim Michel Chodkiewicz 91 yaşında  vefat etti. İbnü’l-Arabî çalışmalarıyla tanınan Chodkiewicz'e, 2019’da Kerim Vakı tarafından 16. DOST-İslâm'a Hizmet Ödülü verilmişti.

İbnü’l-Arabî çalışmalarıyla tanınan, 91 yaşındaki ünlü Fransız İslam düşünürü Michel Chodkiewicz dün vefat etti.  

Bu alanda yaptığı katkılardan dolayı Kasım 2019’da İstanbul’da Kerim Vakfı’nca verilen 16. Dost İslâm’a Hizmet Ödülü’ne layık görülen Chodkiewicz’in ödülünü kızı Claude Addas kendisi adına almıştı.

İslam tasavvuf araştırmalarına büyük katkısı olan, çalışmalarıyla Türkiye’ kamuoyunca da  tanınan önemli araştırmacı, İbnü’l-Arabî hakkında en geniş bilgiyi veren düşünür eserlerini Fransızca olarak kaleme almıştı.

Futûhât-ı Mekkiyye ve Fusûsu’l Hikem üzerine kişisel çalışmalarıyla tanınan Chodkiewicz, Batı’da ve İslam dünyasında İbnü’l-Arabî hakkında dolaşan yanlış fikirleri düzeltmesiyle tanınıyordu.

Michel Chodkiewicz’in İbnü’l-Arabî eserlerini ele aldığı, onun düşüncelerini örneklerle açıkladığı ve Arabi okumalarında yol gösterici olarak kabul edilen ‘Sahilsiz Umman’ kitabı 2003’te Gelenek, 2015’te Nefes yayınevleri tarafından Tükçe’ye aktarılmıştı. 

ÖMRÜNÜ İBNÜ'l-ARABÎ’Yİ DOĞRU ANLATMAYA ADADI

Michel Chodkiewicz, 1929 yılında, Paris’te, 6 çocuklu bir ailede dünyaya geldi. Babası sulh hâkimi olan Fransız İslam düşünürü, eğitiminin çoğunu Paris’te tamamladı ve üniversiteden mezun olduktan sonra seyahat etmeye başladı. 1951’de İtalyan asıllı olan şimdiki eşi ile dünya evine girdi. Bir yandan çalışıp ailesine bakarken bir yandan da kendi çabalarıyla Arapça öğrendi. İbnü’l-Arabî ile tanışması, İspanyol araştırmacı Asín Palacios’un tercüme ettiği eserleri sayesinde oldu. Ekberî vârislere bir örnek dediği, Romen asıllı bir Şâzelî şeyhi olan Michel Valsan, İbnü’l-Arabî’nin öğretilerini anlamasına yardımcı oldu. Bu çalışmalar onda derin bir Allah ve Peygamber aşkı doğurdu. Mağrip’e yaptığı ilk seyahatten itibaren Müslüman toplumla temas eden Michel Chodkiewicz bu araştırmalarını Mısır, Türkiye, Endonezya gibi ülkelere yaptığı seyahatlerle derinleşti. Bu seyahatler kendisine tasavvufu keşfetme fırsatı sundu. Şeyhü’l Ekber’in öğretisi ve onunla kurduğu özel ilişki sayesinde Müslüman oldu. Editör olarak devam eden profesyonel yaşantısına paralel olarak, Futûhât-ı Mekkiyye ve Fusûsu’l Hikem üzerine kişisel çalışmalar yaptı. 

Michel Chodkiewicz’in başlıca çalışma alanları, İbnü’l-Arabî doktrini ve Müslüman toplumlarda veliliğin tarihi oldu. Bu alanda yapılan çalışmaların eksikliğinden dolayı, metodoloji konusundaki sorunları çözebilmeyi ana amacı haline getirmiştir. Michel Chodkiewicz’in çok sayıda makalesi ve kitapları yayınlanmış ve İngilizce, Arapça, Türkçe gibi birçok dile çevrilmiştir.

Michel Chodkiewicz'ın Türkçeye çevrilen

"Sahilsiz Bir Umman" adlı eseri...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER