Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABBÂSİ'DEN OSMANLI'YA TÜRK TARİHİ ADLI ESER ÇIKTI...

Doç. Dr. Bilal Gök’ün, “Abbasi’den Osmanlı’ya Türk Tarihi” adlı eser, Çıra Yayınları’nın “İlahiyat” kategorisi içerisinde yayınlandı.

 ABBÂSİ

İslam Tarihi'nin Abbâsîler ve Türk Tarihi dönemlerini kapsayan bu kitap beş bölümden oluşmakta ve Abbâsîler ile başlamaktadır. Abbâsîler, beş asır gibi oldukça uzun bir süre ayakta kalmayı başarmış bir devlettir. Abbâsîlerin Dünya ve İslam tarihinde olduğu kadar Türk-İslam tarihinde de oldukça önemli bir mevkii vardır. Binaenaleyh çalışmamızda Abbâsîlere ayrılan kısım, devletin kuruluşundan başlayıp 1055'te Büyük Selçuklu Sultanı Sultanı Tuğrul'un Bağdat'a girişine kadar getirilmiş, bilahare Abbâsîlerin son dönemleri ve yıkılışı ana hatlarıyla kısaca ele alınarak bu döneme son nokta konulmuştur. Sonraki aşamada Abbâsîler bünyesinde kurulan yarı bağımsız Türk devletleri olan Tolunoğulları, Sâcoğulları ve İhşidilerden sonra tam bağımsız Türk-İslam devletlerinden İtil-Volga Bulgarları, Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklular ve Harezmşahlar hattı takip edilmiştir.

Geçmişte ülkemizde İlahiyat Fakülteleri öğrencileri için hazırlanan İslam Tarihi kitaplarında Harezmşahlara değinilmediği gibi Selçuklu ve Osmanlılara da yer verilmediği görülmüştür. Sonraki yıllarda bu eksiklik kısmen giderilmiş, Harezmşahlar ve Selçuklular kitaplardaki yerini alırken yine Osmanlılar saf dışı kalmıştır. Biz kitabımızda sahadaki bu boşluğu bir nebze de olsa doldurmak gayesiyle hareket ederek Osmanlılara da yer verdik. Ancak ele alınan konuların
çokluğu nedeniyle Osmanlı Devleti'nin altı asrı geçen tarihi yerine "Klasik Çağ" olarak nitelendirilen (1300-1600) tarih aralığıyla sınırlı tuttuk.



Anahtar Kelimeler: ABBÂSİ' OSMANLI' TARİHİ ÇIKTI...

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz