Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

65 yaş üstü kısıtlamaya esneklik

65 yaş üstü yaşlılar koronavirüs nedeniyle bir buçuk aydır evde. 65 yaş üstünde olanlar ne zaman ve nasıl sokağa çıkacak?

65 yaş üstü kısıtlamaya esneklik

Katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler için sokağa çıkma yasağında bir esneme olabilir mi?” sorusuna, "Pazartesi günü Cumhurbaşkanımızın bu konuda bazı güzel haberleri olabilir” yanıtını verdi. Kalın, Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağına ilişkin ise "İhtimal dahilinde" dedi.

"65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler için sokağa çıkma yasağında bir esneme olabilir mi?" sorusu üzerine Kalın, şunları söyledi:

"65 yaş ve üstü bütün büyüklerimiz yaklaşık 45 gündür evden çıkmadılar. Sağ olsunlar, bu kurala riayet ederek çok tarihi bir görevi de yerine getirdiler, hem kendi hayatlarını korudular hem salgının yayılmasını önlediler. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kadar 65 yaş ve üstü vatandaşımız var. Bu şikayetleri biz de alıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunları dinliyor. Cumhurbaşkanımızın şöyle bir talimatı oldu. 'Bilim Kurulu'nun bu konudaki değerlendirmesini aldıktan sonra pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda bu konuyu değerlendirelim. Bilim Kurulu'nun kanaati çerçevesinde de bu konuda bir karar alalım.' dedi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanımızın bu konuda da bazı güzel haberleri olabilir."
İbrahim Kalın, 20 yaş altının da hatırlatılması üzerine, "Bilim Kurulu'nun da kanaati öncelikli olarak 65 yaş ve üstü grubunun belli gün ve saatlerde dışarıya çıkmasının sağlanması şeklinde." dedi.

BİLİM KURULUNDAN AÇIKLAMA

Özellikle Bilim Kurulu üyeleri 65 yaş üzeri kişilere getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının virüsün yayılımının azalmasında olumlu etkiye de dikkat çekiyor. Bir yandan da uzayan süreç için 65 yaş üzerindekiler için de formül aranıyor.

Edinilen bilgiye göre Bilim Kurulu'nda 65 yaş üstü kişilerin özellikle fizyolojik olarak hareketsizlik sebebiyle farklı rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceği konuşuldu. Aynı zamanda bu kişilerin bu kadar uzun süre evde kalmalarının da psikolojik olarak olumsuz etkilere sebep olacağına dikkat çekildi.

Kurul üyeleri arasında yapılan istişareler sonucunda da özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi- pazar günlerinde 65 yaş üstü kişilerin 2 saat dışarıya çıkabilecekleri gündeme geldi. Bu kişilerin araç kullanmadan belirli bir açık alandan evlerinde de çok uzaklaşmadan park ya da bahçede bu 2 saati geçirebilecekleri de görüşüldü.

Ayrıca bazı ileri yaştaki yaşlıların refakatsiz bir şekilde dışarı çıkması mümkün olmayanlar için de çocukları ya da herhangi bir refakatçi ile dışarı çıkmaları düşünüldü. Ancak bu durumun risk oluşturabileceği de gündeme geldi.

Bu konuda iki seçenek üzerine yoğunlaşıldı. O seçeneklerden biri Ramazan Bayramına kadar 2 hafta sonunda 65 yaş üzeri için sokağa çıkma kısıtlamasında esneme yapılabilir. Diğer bir seçenek ise Ramazan Bayramı sonrası bu kısıtlamada esnemeye gidilebileceği.

Tüm seçenekler üzerinde de bir çalışma yürütülüyor. Bilim Kurulunda görüşülen 65 yaş üstü ile ilgili tavsiyeler Sağlık Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığına iletilecek ve nihai karar ortaya çıkacak.



Anahtar Kelimeler: kısıtlamaya esneklik

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER