Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü; Beraber İnsan Olabilmenin ve Birlikte Yaşamanın Günü

Bu günün uluslararası alanda anılıyor olması mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak gayesinden ileri gelmektedir.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü; Beraber İnsan Olabilmenin ve Birlikte Yaşamanın Günü

Mülteci; ülkesinde ırk, din, sosyal konum, siyasal düşünce ya da ulusal kimliği nedeniyle kendisini baskı altında hissederek kendi devletine olan güvenini kaybeden, kendi devletinin ona tarafsız davranmayacağını düşüncesi ile ülkesini terk ederek, başka bir ülkeye sığınma talebinde bulunan ve bu talebi o ülke tarafından ‘kabul’ edilen kişi olarak tanımlanabilir. 2001 yılından günümüze her yıl 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü olarak anılmakta ve farklı kurumlar tarafından güne özel etkinlikler düzenlenmektedir. Bu günün uluslararası alanda anılıyor olması mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak gayesinden ileri gelmektedir.

Dünya Üzerinde 25,9 Milyon Mülteci Bulunmaktadır
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), yıllık raporunda 2018 yılı itibarıyla dünyada 70 milyon 800 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. UNHCR verilerine göre bugün Dünya üzerinde 25,9 milyon mülteci bulunmaktadır. 41,3 milyon kişi kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş, 3,5 milyon ise sığınmacı bulunmaktadır. Zorla yerinden edilenler ise salt nicel veri olarak değerlendirilmemelidir. Zorla yerinden edilmiş söz konusu insanların da insan hakları standartları çerçevesinde bir yaşama sahip olmaları gerekmektedir.

Mülteciler ve Hak İhlalleri
Dünya’nın birçok bölgesinde ve Türkiye’de de mülteciler hak ihlallerine maruz kalmaktadır. Eğitim hakkı, sağlığa erişim hakkı, kültürel/ sosyal hakları, seyahat hakları ve çalışma hakları yok sayılabilmekte ve ayrımcı tutumlarla karşı karşıya gelebilmektedirler. Ayrıca belirtmek gerekir ki sadece “mülteci” statüsünde olan kişiler yasal koruma ile sığındıkları ülkede yaşamlarını sürdürmektedirler. Resmi olarak “mülteci” statüsü alamamış milyonlarca insan bugün farklı coğrafyalarda yaşam mücadelesi vermektedir.

Tekstil atölyelerinde, inşaatlarda, küçük sanayi tesislerinde sosyal haklarından mahrum şekilde düşük ücretlere çalıştırılan mülteci…

Okul çağında olup çalıştırılan Suriyeli çocuk işçiler…

Erken yaşta evlilikler, ikinci veya üçüncü eş olarak satılan kız çocukları…

Mültecilerin Maruz Kaldığı Ayrımcı Söylemler
Mültecilerin maruz kaldığı ayrımcı söylemler ise basın yayın organları vasıtasıyla kalıcı bir hale gelmekte ve böylece kişilerin uğradığı sözlü ve fiziksel şiddet artabilmektedir. Mülteciler Derneği olarak mültecilere karşı her türlü hak sömürüsünün, olumsuz önyargı ve tutumların, ayrımcılığın, her türlü nefret söyleminin karşısında yer aldığımızı ifade etmek isteriz.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER