Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

2020’de Türkiye siyasetinde neler bekleniyor?

2019’da Türkiye siyasetine, 31 Mart yerel seçimleri ve 24 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri damga vurdu.

2020’de Türkiye siyasetinde neler bekleniyor?

2019’da Türkiye siyasetine, 31 Mart yerel seçimleri ve 24 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri damga vurdu. AKP, Ankara, İstanbul gibi metropolleri iktidara geldikten sonra ilk kez CHP’ye karşı kaybederken, muhalefeti Millet İttifakı’nda birleştiren CHP, 1989’da SHP’den sonra en yerel yönetim seçimlerinde en büyük başarıyı yakaladı.

Yerel seçimler sonrasında, “seçmenin verdiği mesajı aldıklarını ve değişime kendilerinden başlayacağı” mesajı veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu vaadini yıl sonuna doğru yapılacak olan olağan kurultay sürecinde yaşama geçirmesi bekleniyor.

Seçimlerin en önemli sonuçlarından birisi de geçmişte Erdoğan’la “yol arkadaşlığı” yapan bazı isimlerin yollarını ayırıp, yeni parti kurma girişimleri oldu. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu 13 Aralık’da “Gelecek Partisi”ni kurdu. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, oluşum içinde yer almasa da çalışmalarına destek verdiği eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yılbaşından sonra partisini kurmayı hedefliyor.

Birçok siyasi parti açısından 2020’nin bir başka özelliği de, kendilerini genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyacak siyasi kadroların belirleneceği “büyük kongre/kurultaylar”ını yapacak olmaları. Parlamentoda grubu bulunan AKP, CHP, HDP, İYİ Parti olağan kurultaylarını yıl içinde toplayacak.

Türkiye siyasetinde 2020 yılında yaşanması beklenen gelişmeler ve siyasetin alacağı yöne ilişkin kulislerde dile getirilen değerlendirmeler şöyle:

AKP yönetiminde değişim beklentisi

Geçen aylarda ilçe kongreleri için süreci başlatan AKP’nin, yıl sonuna doğru 7. Olağan Büyük Kongresi’ni toplaması bekleniyor. AKP yönetimi, normal koşullarda Ağustos 2021 olan olağan kongre sürecini, yerel seçimlerde İstanbul, Ankara’nın da aralarında bulunduğu birçok belediyenin CHP’ye karşı kaybedilmesinin ardından yaklaşık 1 yıl öne çekti. Erdoğan’ın bu tavrının altında, yerel seçimlerden sonra verdiği “değişim/yenilenme” mesajı etkili oldu.

Erdoğan, 30 Ekim’de, “Muhtemelen önümüzdeki yıl sonuna doğru yapacağımız büyük kongremizde, milletimizin işaret ettiği şekilde kendimizi yenileyecek, kararlılığımızı bileyecek, enerjimizi de tazeleyeceğiz. Ardından 2023 yılına kadar olan seçimsiz dönemi en iyi şekilde değerlendirerek, hep birlikte AK Parti’yi çok daha ileri bir noktaya taşıyacağız” açıklaması yapmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamaları doğrultusunda il ve ilçe yönetimlerinin yanısıra, partinin yetkili organı Merkez Karar Yönetim Kurulu ve dolayısıyla parti yönetiminde de önemli değişikler yapması bekleniyor. Bu açıklamaların ardından Erdoğan’ın talebi doğrultusunda çok sayıda il başkanı, görevlerinden istifa etti.

Yine özellikle İstanbul seçimlerinden sonra gündeme gelen kabine değişikliğinin de yeni yılda olması bekleniyor. Seçimlerden hemen sonraki süreçte geniş kapsamlı bir kabine değişikliği olacağı yorumları kulislerde konuşulmuştu. Ancak, seçim sonrasındaki gergin atmosferin dağıldığı, ekonomide kısmi düzenlemeler olduğu, “bürokrat” gibi olmakla suçlanan bakanların “acemiliklerini attıkları” gerekçesiyle, kabine değişikliğinin “sınırlı olacağı” beklentisi dile getiriliyor.

Erdoğan’ın, Başkanlık Sistemi’nin aksayan yönlerine ilişkin kimi düzenlemeleri de yeni yılda yaşama geçebileceeği belirtiliyor. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan ancak iki kez seçimi kaybeden Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabileceği kulislerde seslendiriliyor. Yıldırım için konuşulan bir başka koltuk ise AKP’nin TBMM Grup Başkanlığı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘rahat’ kurultayı

2019 yerel seçimlerine İYİ Parti ile Millet İttifakı’nı kurarak giren ve HDP’nin de desteğini alan CHP, belediye başkanı sayısını en çok artıran parti oldu. 2014 yerel seçimlerinde Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Aydın, Eskişehir, Muğla, Burdur, Yalova, Zonguldak, Sinop, Hatay’da kazandığı belediye başkanlıklarını koruyan CHP, Giresun’u kaybetmesine karşın, 2019 yerel seçimlerinde, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Bilecik, Bolu, Kırşehir, Artvin ve Ardahan belediye başkanlıklarını aldı. SHP’nin 1989’daki yerel seçim başarısını yakalayan CHP, uzun yıllar sonra ilk kez “hesaplaşma, iç kavga” tartışmaları olmadan tamamladı.

CHP’de Nisan ayı 37. Olağan Büyük Kurultay’ın yapılması planlanıyor. İstanbul seçimlerinde önemli rol oynayan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in de yerlerini korumaları bekleniyor. Parti kulislerinde 37. Olağan Kurultay’ın, Kılıçdaroğlu’nun “en rahat kurultayı” olacağı yorumu yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun karşısına bir rakip çıksa bile şansının olmayacağı belirtilirken, yarışın daha çok Parti Meclisi için olması bekleniyor.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER