Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

2018 ile ilgili bir tekmil ve 2019 çalışmalarımız-2

Reşat Nuri EROL

2018 ile ilgili bir tekmil ve 2019 çalışmalarımız-2

Bundan önceki ?2018 ile ilgili bir tekmil ve 2019 çalışmalarımız? başlıklı yazımızda neler diyorduk, ilgilenenler ve/ya ilgilenebilecek olanlar için kısaca özetleyelim?

  1. ?Adil Düzen kurma görevimizi unutmayalım??

2018 yılını bu dilek ve temenniyle bitirdik ve hayırlısıyla 2019 yılına başladık?

  1. KUR´AN VE İLİM günlük ve haftalık çalışmalarımızın 994 ve 995´inci haftalarına da ulaştık, elhamdülillah? (995´inci hafta notlarından ilginizi çekebilecek bir demet yani altı yazı sunmuş oldum, önceki yazıda bunların sadece başlıklarını tekrar hatırlattım.) Yani 995 haftadan beri bu çalışmayı yapabildik, elhamdülillah?
  2. 43 haftadan beri Üsküdar´daki İslam Medeniyeti Vakfı´nda sürdürmekte olduğumuz ikinci dönem ?KUR´AN MEDRESESİ DERSLERİ? çalışmamızı, bu haftadan itibaren farklılaştırdık. (Birinci dönemi 2016 yılında yapmıştık.) Geçmiş haftalarda şu dersleri yaptık: 1. KUR´AN ARAPÇASI, 2. KUR´AN MATEMATİĞİ, 3. MUHASEBE VE 4. PLAN-PROJE DERSLERİ... Bu haftadan itibaren, bendeniz Reşat Nuri Erol, KUR´AN VE İLİM haftalık notlarımızdan özet dersini, Cuma akşamları vakıf merkezimizde vermiş olacağım, inşallah? Ayrıca, Dr. Süleyman Akdemir Hocamız da, Cumartesi sabahları KUR´AN´I ANLAMA USULÜ dersini dokuz haftadan beri vermektedir? (Daha geniş bilgi için tel: 0216 343 97 31)
  3. Bu yazının yazıldığı bugün, başkanlar kurulumuz, 2018-2019 genel değerlendirme ve planlama toplantısını yapmış olacak; Allah´ın toplantımızı bereketlendirmesi dualarımızla...

Buraya ?nokta´ koyduktan sonra, başka bir konu ile devam edelim?

 

 

 

?Bu hafta ayrıca iki önemli konu üzerinde daha durduk´ demiştim?

1) İLERİ TARIM İŞLETMELERİ,

2) TARIMDA İLERİLİK NASIL SAĞLANACAK?

Bizce çok önemli olan bu konu ile bugünkü yazımızı sonlandıralım.

?Batı TARIM SORUNUNU çözememiştir. Batı HUKUK SORUNUNU da çözememiştir. Tarım ile sanayi arasında farklar vardır. Bu farklardan dolayı Batı sanayi sorununu çözmüşse de, gerçek manada TARIM SORUNUNU çözebilmiş değildir.?

?Bu konularla ilgili bazı detaylar gelecek yazıda, inşallah´, demiştim?

Yazımızın kalan bölümlerinde bunun sebepleri yani teşhis üzerinde duralım?

  1. a) Sanayideki işler insan iradesine uyar. Kesin doğa kanunları vardır, onlar kullanılırsa kesin sonuç elde edilir. Oysa tarımda canlıya sadece hizmet edilir, ona yardım edilmiş olur ama bütün işleri o yapar. O size değil, siz ona itaat edersiniz. Her ürünün davranışı ayrıdır. O nedenle her ürün onu üreten tarafından devamlı gözaltında bulundurulur. Merkezi sistem bu sebeple tarımdaki sorunları çözememektedir.
  2. b) Sanayi bir yerde toplanır ve merkezin denetimiyle yönetilebilir. Buna karşılık tarımın ayağına gidilmesi gerekir. Dolayısıyla tarımın merkezden yönetilmesi zordur hatta mümkün değildir, oralara merkez ulaşamaz. Sadece düz arazilerde çökeli bitkiler merkezi yönetimle yönetilebilir. Diğer tarım üretimi ilkel yapılır.
  3. c) Sanayide üretim emekle orantılı olup işçilik sistemi uygulanır. Tarımda ürün emekle orantılı değildir. Havalar iyi gider, yağmurlar yağar, çok ucuza bol ürün elde edilir. Kuraklık olur, hastalık olur, çok emek harcanır ama çok az ürün alınır. Tarımda mevsimlik iş geçerlidir. Gereksiz yere diğer mevsimlerde işçiye ücret ödenemez, böyle olunca gerektiğinde işçi bulma zorlaşır.
  4. d) Bunlardan başka çok önemli bir husus da şudur. Her tarlanın, belki her dönümün ayrı özelliği bulunur. Toprağın yapısı farklıdır, güneşi yağmuru farklıdır, düz veya yamaçlıdır. Bu şartlara göre tarım yapılır. Ataların onlarca veya yüzlerce yıllık denemeleri ile ortaya en uygun tohumlar bulunabilmiş ve en uygun işleme şekilleri oluşturulmuştur. Merkezden bunu planlaması zordur, olamaz.

İşte bu ve benzeri sebeplerden dolayıdır ileri tarıma geçilememektedir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz