Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

10 MİLYAR DOLARLIK İRAN DAVETİ

Türk şirketlerine ´geç kalmayın´ çağrısı yapan İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, inşaattan ulaşıma kadar 10 milyar dolarlık projeleri, ihale açmadan vermeye hazır olduklarını söyledi.

10 MİLYAR DOLARLIK İRAN DAVETİ

10 MİLYAR DOLARLIK İRAN DAVETİ

 

Türk şirketlerine ´geç kalmayın´ çağrısı yapan İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, inşaattan ulaşıma kadar 10 milyar dolarlık projeleri, ihale açmadan vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

Türkiye´nin doğalgaz fiyatını aşağı çekmek için pazarlık yürüttüğü İran, inşaattan ulaşıma kadar tam 10 milyar dolarlık proje için Türk yatırımcıları bekliyor. İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, "Karayolu, taşımacılık, demiryolu, liman, hava taşımacılığı konusunda önemli yatırımlar yapıyoruz. İran Yol Bakanlığı 10 milyar dolarlık projeleri ihale açmadan Türk firmalarına verebilecek. Türk firmalara Batılı ülkelerden daha iyi fırsatlar sunmaya hazırız" dedi. Bikdeli, doğalgazda fiyat indiriminin ise tahkim kararından sonra konuşulacağını söyledi.

BATIDAN GERİ KALMAYIN

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile bir araya gelen İran Büyükelçisi Bikdeli, bir Türk şirketinin 1 milyar dolarlık karayolu yapım ihalesini aldığını hatırlatarak, "Tebriz ve Bazergan arasında 6 şeritli bir yol yapıyorlar. İran Yol Bakanlığı da 10 milyar dolarlık projeleri ihale açmadan Türk şirketlerine verebilecek. Bu projeler 3-5 yıl içinde kullanıma açılacak. Türk şirketleri batılı şirketlerden geri kalmama adına davette bulunuyorum" dedi. Türkiye´nin ilk dört ayda ihracatının gerilediğini belirten Bikdeli, buna karşılık İran´a ihracatın arttığına işaret etti.

MİLLİ PARALAR KULLANILACAK

Milli para kullanma hususunda her iki tarafın da çok iyi adım attığının altını çizen Bikdeli, "Bir mutabakat metni imzalandı ve birbirimize sunduk. İki taraf uzmanları da teknik olarak incelemelerini yapıyor" dedi. Ziraat Bankası´nın İran´da bankacılık faaliyeti yapmasına yönelik olarak da açıklamalarda bulunan Bikdeli, "Türkiye ile işbirliği yapan tek banka vardı. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. Ekonomik ilişkiyi 30 milyar dolar üzerine çıkarmaktan yanayız" değerlendirmesinde bulundu.

TAHKİM BEKLENİYOR

Doğalgaz fiyatlarındaki indirime de açıklık getiren Bikdeli, "Tahkimde ikinci aşama kararı verilmedi. Öncelikle yeni bir anlaşma imzalanacak. Formül belirlendi. Türkiye İran´dan daha fazla doğalgaz alımı gerçekleştirecek. İran da fiyatı belli seviyeye kadar aşağı indirecek" dedi. 



Anahtar Kelimeler: MİLYAR DOLARLIK İRAN DAVETİ

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER